Kostnaden för hyrläkare stiger

Kostnaden för hyrläkare ökade med drygt 23 miljoner kronor under förra året. Primärvården står för nästan hälften av ökningen.

MÅSTE HYRA. En ökad läkarbrist förklarar underskottet, enligt Eva-Lena Holmkvist.

MÅSTE HYRA. En ökad läkarbrist förklarar underskottet, enligt Eva-Lena Holmkvist.

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2012-01-28 06:00

Utvecklingen när det gäller hyrläkare i Norrbotten går rakt emot det mål som politikerna satt upp: att kostnaderna ska minska.

Samtliga divisioner redovisar ökade kostnader. Det gäller bland annat primärvården. Där ökade kostnaderna för hyrläkare från 64,1 miljoner kronor till 74,7 miljoner under 2011.

Primärvårdschefen Eva-Lena Holmkvist talar om en ökad läkarbrist som en förklaring till underskottet: det saknas 35 fast anställda läkare på länets vårdcentraler vilket är fyra fler än tidigare år. I det sammanhanget talar hon om hur primärvården inte lyckats ersätta läkare som pensionerat under året och inte heller dem som lämnat sina tjänster av andra orsaker.

Arbetar långsiktigt
- Vi har ett åtagande: att ge norrbottningarna tillgång till allmänläkare. Och när vi inte har tillräckligt med fast anställda läkare måste vi anlita hyrläkare.

Hon säger att primärvården arbetar långsiktigt på att minska bristen på läkare. Där ingår att man har anställt många, cirka 60, så kallade ST-läkare, läkare som gör sin specialisttjänstgöring.

- Vi ger dem bra handledning och ser till att de trivs med arbetet. Förhoppningsvis väljer några av dem att stanna kvar här i länet när de är färdiga specialister.

Samtidigt talar primärvårdschefen om det stora rekryteringsbehov som väntar länets vårdcentraler inom de närmaste tre åren då 45 läkare pensioneras.

För samtal
- Vi för samtal med dessa läkare och hoppas att en del av dem vill fortsätta arbeta heltid eller deltid fram till de fyller 67 år, säger Holmkvist.

Division medicin redovisar också de ökade kostnaderna för hyrläkare: från 19,6 miljoner till 23,5 under 2011. Divisionschefen Brita Wallgren förklarar det bland annat med brist på fast anställda läkare.

Hans Rönnqvist som är chef för Division opererande talar om hur divisionen satsat mycket resurser på ökad tillgänglighet.

- Vi har kapat köer och sett till att patienterna kommer snabbare till läkare. Det kostar pengar för oss eftersom vi tvingas hyra in läkare men vi tycker att det är värt priset. Men vi räknar med att kunna kapa kostnaderna i år med cirka tio procent.

Liknande inställning har de övriga divisionscheferna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!