– Jätteroligt konstaterade gårdens ägare Nils-Olof Rehnman, som är nionde generationen på bondgården i byn. Gården har 45 mjölkkor.
Kosläpp är en uppskattad trend som kommit på senare år och spridit sig upp över landet.
– Det är första gången vi har det hos oss, berättar Nils-Olof om samarrangemanget. Det fanns uppdukat 300 bullar och mjölk till det förväntade besöksantalet. Men intresset kan närmast betecknas som gigantiskt. Det formligen vällde in glada barnfamiljer från när och fjärområdet. Till exempel familjen Ripa från Haparanda som hade med sig en "egen ko". Lilla dottern Alva fem år hade en läcker kodräkt på sig.
– Hon är helt galen i kor, berättar pappa Simon och mamma Jenny. Alva och hennes familj besökte kosläpp på Pesula-gården i Haparanda i fjol och blev helt begistrad i kor.
– Sen har hon ju läst mamma Mu också, och mormor köpte den här roliga kodräkten i fjol på nätet. Den börjar bli lite liten nu, säger föräldrarna medan Alva bjuder på ett eget litet konsläpp med riktiga ko-krumbukter framför fotografen Petras kamera.
Varför lockar då lite glada kossor som får komma ut ur ladugården efter långa vintern så mycket besökare? Norrmejeriers Sofia Hedin spekulerar:
– Kanske man känner att man vill tillbaka till naturen.
Och runt om på ängarna slog sig alla besökare ned med fika i gröngräset och såg ut att trivas ypperligt. Så det var verkligen tillbaka till rötterna.
Hingstutsläpp är också det en poppis begivelse, men där är skuttandet mera dramatiskt.
– Mina kor går i lösdrift inomhus så de skuttar inte lika mycket som de som sitter fast, befarade Nils-Olof Rehnman innan korna släpptes ut ur ladugården. Men han hade inte behövt vara orolig för sina kossors performancekapacitet. Det skuttades och råmades och sprangs hej vilt och det låg en matta av pärlande barnskratt över gården. Och när familjerna var på hemväg var det med flera blivande små bönder bak i bilen. Så grattis Norrbottningar, mjölkproduktionen i Norrbotten är räddad.