Köpman vill se hårdare tag mot butiksstölder

Stölder är ett stort problem för många butiker. Efter sommaren har Kvantum i Luleå ansökt om tillträdesförbud för flera personer. "De skiter högaktningsfullt i allt och alla", säger köpmannen Daniel Andersson.

Daniel Andersson tycker att rättsväsendet ser för lättvindigt på butiksstölder. "Det är inte frågan om någon unge som snattar en kola ur lösviktsgodiset", säger han.

Daniel Andersson tycker att rättsväsendet ser för lättvindigt på butiksstölder. "Det är inte frågan om någon unge som snattar en kola ur lösviktsgodiset", säger han.

Foto: Pär Bäckström / pbfoto.se

Luleå2023-09-03 19:00

Lagen om tillträdesförbud trädde i kraft för två år sedan. Den innebär att en butik kan ansöka om att en person förbjuds att vistas i deras lokaler, beslutet tas av en domstol. För att få ett tillträdesförbud utfärdat krävs det att individen dömts för tre brott i samma butik.

Nyligen ansökte Kvantum i Luleå om tillträdesförbud för flera personer. 

– Det var en liten uppsamling efter sommaren som vi skickade in. Det var nog tre till fyra stycken, säger Daniel Andersson.

Hittills har en av ansökningarna beviljats och en man i 40-årsåldern meddelas tillträdesförbud. Butiken har även gott hopp om att ytterligare en ansökan ska gå vägen.

– Vi hoppas på tillträdesförbud för en person till, efter att vi hade skickat in den kom det ytterligare en fällande dom.

En av ansökningarna som butiken skickade in fick avslag. Daniel Andersson säger att personen i fråga endast hade två fällande domar, men de valde ändå att göra ett försök.

– Det är såna individer som kommer hit när de är hungriga och plockar på sig vad de vill och sedan går de ut, de använder butikerna som skafferier. De skiter högaktningsfullt i allt och alla.

Butikerna har svårt att stoppa deras framfart, personalens säkerhet måste gå först, resonerar han.

– I det skick de är i så kanske vi inte ska konfrontera dem alltför mycket utan då får vi ta det på övervakningskameran och skicka in filmen tillsammans med polisanmälan.

Ett tillträdesförbud gäller som längst i tolv månader.

Stölderna är ett stort problem, uppger Andersson och i slutändan är det kunderna som får betala priset om inte butikerna lyckas stävja brottsligheten.

– Individer i samhället som bara går runt och roffar åt sig allt som de kommer över är det någon annan som får betala för. I vårt fall blir det kunden.

I dagsläget har en handfull personer vistelseförbud i butiken, om de kommer dit i alla fall begår de ett brott och polisanmäls. Vistelseförbuden har god effekt, enligt Andersson.

– Polisen informerar individen om förbudet och jag tror att det är vad som biter på dem så att de inte kommer hit igen.

Innan lagen om vistelseförbud infördes efterfrågades den av handeln under en längre tid. Daniel Andersson är nöjd med att den kom till men tycker att rättsväsendet ser för lättvindigt på butiksstölder. Han poängterar att det inte är frågan om en unge som snattar en kola i lösviktsgodiset utan människor som är långt utanför samhället. 

– Butiksstölder är ett ingångsbrott som rättsväsendet behöver ta tag i. De som sitter i fängelse i Haparanda, inte börjar de sin brottslighet med knarkhandel utan med småstölder. Åklagarna måste fälla fler för brottet.

Anna Bergström, chefsåklagare vid Luleå tingsrätt säger att de använder den lagstiftning som finns och lagför de som utför butiksstölder i samma utsträckning som de lagför andra brott.

– Är någon misstänkt för många olika brott samtidigt då har vi en skyldighet enligt lagen att förundersökningsbegränsa vissa brott, man åtalar då inte för allt. Då kan en butiksstöld inte bli lagförd specifikt men däremot så döms personen i så fall för ett antal andra brott.

Åklagare kan beakta förundersökningsbegränsningen när de tar beslut om tillträdesförbud.

– Det görs det också. Sen så har det skett en förändring från det att lagen om tillträdesförbud kom, det tar alltid en liten stund innan det sätter sig och hur man ska beakta och så vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!