Köper satellit för 2 miljarder

Älvsbysonen Per Wahlberg grundade för tio år sedan företaget Ovzon. Nu planerar de att skicka upp en satellit i rymden för två miljarder kronor. Han har högt flygande planer, förhoppningsvis är de genomförbara.

This artist drawing provided by Lockheed Martin shows a Block III GPS satellite orbiting the Earth. The new generation of satellites will improve the accuracy of military and civilian GPS receivers. The Block III is now undergoing testing at the Lockheed Martin plant south of Denver. (AP Photo/Lockheed Martin)

This artist drawing provided by Lockheed Martin shows a Block III GPS satellite orbiting the Earth. The new generation of satellites will improve the accuracy of military and civilian GPS receivers. The Block III is now undergoing testing at the Lockheed Martin plant south of Denver. (AP Photo/Lockheed Martin)

Foto:

Luleå2017-07-04 09:15

Företaget Ovzon säljer bland annat tjänster, satellitterminaler, så kallade ”gate ways”. Det som är unikt för dem är att de utvecklat sin vara på ett, enligt dem, revolutionerande sätt.

– Vi har lyckats kombinera mobilitet och snabbhet, säger företagets koncernchef, Wahlberg.

– Om man jämför vår vara med andra företags så kan man se att de är ungefär lika stora – som en laptop. Skillnaden är att vår är 80 gånger snabbare.

Varan i fråga är en liten terminal som skickar ut och fångar upp vågfrekvenser som går via satelliter i rymden. Kunderna är främst TV-bolag och försvarsorganisationer. Wahlberg menar att det tidigare funnits ett beslut som kunderna behövt fatta som inte alltid varit så bekvämt – vill man ha en liten terminal som är smidig, men långsam, eller en stor och otymplig, men snabb?

– Tänk då att ha en liten och mobil terminal som ändå är snabb, säger koncernchefen.

Just nu hyr Ovzon satelliter som redan är uppe i rymden, problemet med dem är att de inte är anpassade efter företagets nya vara. Satelliterna ligger på 36 000 meters höjd. Då blir deras hastighet samma som jordens, vilket gör att det ser ut som att de står stilla. Eftersom man inte kan göra ändringar på satelliter som redan är uppskjutna har nu företaget beslutat sig för att bygga en egen satellit för att kunna tillfredsställa sina kunder. Den hoppas de ska kunna vara verksam om två år.

Prislappen på satelliten är 2 miljarder kronor, även alla uppskjutningskostnader inräknade. Även om Ovzon de senaste tre åren har mer än dubblat sin omsättning, från 50 till 120 miljoner kronor, är detta en ytterst stor summa för företaget.

– Vi räknar med att kunna få in hälften genom en börsnotering och den andra hälften genom ett lån, säger Wahlberg.

Lånet som skulle ligga på cirka en miljard kronor räknar han dock med att kunna betala tillbaka på endast fem år.

– Det är en hög tröskel kan man säga. Det krävs mycket pengar i början, men när satelliten väl är igång genererar den väldigt mycket.

Riskerna med denna investering är att det kan uppstå tekniska fel och att satelliten inte ska fungera, att behovet inte är nog stort och att det sker fördröjningar. Chefen har gjort allt för att förhindra dessa problem. Han vet att behovet finns och att kunderna vill ha detta, delarna till rymdfarkosten är beställda från stora företag som inte borde skapa förseningar och om satelliten inte skulle fungera så har aktiebolaget i alla fall en försäkring.

Om två år ser du att ni har en satellit i rymden, var hoppas du att ni är om tio år?

– Vi siktar ju mot stjärnorna, haha. Det är så att man hyr banpositioner i rymden (vilket man kan göra hos till exempel FN:s specialorgan Internationella teleunionen), ungefär på samma sätt som man hyr parkeringsplatser, och Ovzon har hyrt sex positioner. Om tio år hoppas jag på att vi har fyllt alla vårar platser med satelliter, alltså sex stycken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om