Skolattacken i Trollhättan skakade om hela Sverige och skolväsendet. Kort efter växte en debatt fram för högre säkerhet kring skolor. Id-kontroller är en fråga som har diskuterats, någonting som har införts på vissa skolor före och efter attacken i Trollhättan.
Men som det ser ut nu verkar det dröja länge innan det blir ett faktum på skolorna i Luleå. Enligt skolchefen Karina Pettersson Hedman är det inte en fråga som hon känner behövs lyftas till diskussion.
Eva Lindbäck är verksamhetschef för gymnasieskolan i kommunen. Hon anser att det finns andra sätt att upprätthålla säkerheten på.
– Vi har en säkerhetsöversyn där vi går över gymnasiets lokaler. När vi har fått rapporten kan det bli eventuella åtgärder, säger hon.
Men rapporten som barn- och utbildningsförvaltningen håller på att ta fram har ingenting med attacken i Trollhättan att göra.
– Nej, den påbörjades långt tidigare, säger Eva Lindbäck.
Trots oro ser inte heller Skolverket id-frågan som högprioriterad.
– Vi har inte fått några signaler om att det ska vara någon större fråga på skolorna i dag, säger Hugo Wester, undervisningsråd vid Skolverket.
Enligt honom är id-kontroller i skolan lättare sagt än gjort. Regler för hur kontrollerna ska genomföras, vad som händer om en elev har tappat bort sitt kort, och så vidare, skulle innebära mycket administrativt arbete.
– I grunden handlar det om vi vill ha ett öppet eller slutet samhälle. Id-kontroller och andra säkerhetsåtgärder kan också signalera något farligt för barnen. Skolan handlar om lärande och utveckling, då måste också barnen kunna känna sig trygga, säger Hugo Wester.
Verksamhetschefen för gymnasieskolan i Luleå är inne på samma linje.
– Jag tycker att det är jätteviktigt med en öppen skola. Det måste vara en avvägning. Vi ska ha så trygga lokaler som möjligt men vi får inte bli rädda i onödan och börja låsa in oss, säger Eva Lindbäck.