Det var onsdagen den 21 juni 2017 som larmet gick i det värmländska samhället. En brand hade utbrutit på en multiarena som ligger i direkt närhet av citykärnan
Förloppet beskrivs som exceptionellt snabbt. Elden fick fäste i konstgräsplanens ytskikt och fick snabbare spridning tack vare en ogynnsam vind.
Vinden gjorde också att tjock, svart rök spreds in över Forshaga centrum. Den giftiga röken medförde att en intilliggande förskola utrymdes och barnen evakuerades till säkrare plats.
Räddningstjänsten såg till att fönster, dörrar och ventilation stängdes i en vårdcentral som därmed inte behövde utrymmas.
Trots multiarenans mått, 19 x 36 meter vilket är mindre än en normalstor ishockeyrink, pågick släckningsarbetet i cirka tio minuter.
Skadorna blev omfattande. Hela anläggningen, inklusive ishockeysargen, totalförstördes. Ingen person kom till skada under händelseförloppet.
Branden visade sig senare vara anlagd. Den orsakades av barns lek med eld som via en bensinindränkt ryggäck på mycket kort tid skapade ett eldinferno.
Den efterföljande brandutredningen visar att gummigranulatet i konstgräsplaner är extremt brandfarligt. Materialet är tillverkat av uttjänta bildäck vilket förklarar den kraftiga rökutvecklingen.
Konstgräs med så kallat SBR-gummi (förkortningen står för Styrene-Buytadiene Rubber) används på de flesta konstgräsplaner runt om i Sverige.
– Jag skulle tro att materialet finns i 90 procent av alla konstgräsplaner, säger Luleå kommuns fritidschef Helén Wiklund-Wårell.
I Luleå finns i dag totalt 13 konstgräsarenor. Alla utom en innehåller samma gummigranulat som Forshaga. En av planerna, utanför Hälsans hus, ligger i anslutning till Luleå centrum.
Materialet finns också på idrottsplatserna vid Skogsvallen, Örnäset, Hertsön, Björkskatan, Bergnäset, Tunavallen, Gammelstad, Sunderbyn, Porsön, Råneå samt Alvik.
Den enda arenan som har ett konstgräs av ett annat material är Arcushallen. Inomhusmattan består av TPE-gummi som ger ett motsatt brandförlopp. Typen TPE gör att eldslågorna slocknar av sig själv visar Räddningstjänstens tester i Karlstad.
Enligt fritidschef Helén Wiklund-Wårell finns i dag inga planer på att byta ut de brandfarliga konstgräsmattorna.
– Den här händelsen är helt okänd för mig. Det är ingen som har studerat riskerna för en brand på konstgräsplaner, men det är klart att mattans sammansättning borde ge samma konsekvenser som ifall någon hade anlagt en brand på en däckfirma. Det är bra om Räddningstjänsten ska studera riskerna närmare. När det är gjort får vi ta ställning till vad som går att göra.