Konst på grönbete

Under helgen visades konstverk från både erfarna och oerfarna konstnär er på Kronanområdet.– Man måste inte vara värsta Picasso för att ställa ut på Konst i det gröna, säger Eva-Linnéa Eriksson ordförande i Luleå konstförening.

Saga. En bild ur Jenny Holmgren Myrdahls serie om flickan som bor i trädgården som kom till när hon berättade sagan för sin son.

Saga. En bild ur Jenny Holmgren Myrdahls serie om flickan som bor i trädgården som kom till när hon berättade sagan för sin son.

Foto: EIJA DUNDER

Luleå2014-08-03 18:05

Videon är inte längre tillgänglig

Många har passat på att besöka utomhusutställningen under helgen. Hur många exakt är lite svårt att svara på, säger Eva-Linnéa Eriksson, men hon konstaterar att det gått åt många broschyrer och att glassen i fiket börjar ta slut.

Konst i det gröna kan fungera som en mötesplats mellan de mer etablerade konstnärer och de som är helt färska på området, menar Eva-Linnéa Eriksson.

– Vi tycker att det är viktigt med konst i det gröna för att konst är till för alla, också besökare kan inspireras till att måla och ställa ut när de ser att andra nybörjare gör det, säger Eva-Linnéa Eriksson.

Fabian Linna ställer ut på Konst i det gröna för första gången. Själv beskriver han sin stil som "ganska grafisk". Efter att ha målat graffiti i över tio år kom Fabian Linna mer in på teckning. Bilderna han ställer ut på Kronan handlar mycket om personliga riktlinjer och sådant han lärt sig i livet, han pekar på bilden på ett knutet rep.

– Det är en fiskeknut och ju hårdare man drar i den desto starkare blir den. Det representerar lite hur det är med familj och vänner. Man blir inte av med vissa folk, säger Fabian Linna.

På Jenny Holmgren Myrdahls utställningsvägg hänger flera mindre bilder där var och en berättar en scen ur en saga. Idéen till bilderna kom när Jenny Holmgren Myrdahl berättade en saga för sin son.

–  Det handlar om en liten tjej som bor i vår trädgård och hur hon träffar lite olika insekter. Nu är min son åtta år så han tycker det är lite sådär, men jag en till son på tre som jag kan fortsätter att berätta för, säger hon. Hon använde sig av den grafiska metoden collografi för att skapa bilderna.

– Man ristar först ut i kartong, sen sätter man på en struktur om man vill och sedan lackar man, lägger på färg och trycker, förklarar Jenny Holmgren Myrdahl.

Hon har också gjort ett konstverk för landstinget som förmodligen kommer hänga på Sunderby sjukhus som också har sagotema.

Elin Nagander är något av en veteran i sammanhanget. Hon har målat så länge hon kan minnas och ställt ut på Konst i det gröna nästan varje sommar sen hon var femton.

– Jag målar mycket kvinnokroppar nu av någon anledning. Det är ett roligt motiv med sköna former, säger Elin Nagander.

Katarina Söderholm har ställt ut fyra år i rad och började måla för ungefär fem år sen.

– Det är roligt att presentera sin konst och visa upp vad man gör. Det är kul när folk ser och tycker till, det ger inspiration att fortsätta måla, säger Katarina Söderholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om