Franchistorget besöker regelbundet Luleå för att berätta om vad franchise innebär som koncept och de har även ett antal kedjor kopplade till sig. I år hölls mötet i Luleå digitalt och den som ville veta mer om företagsmodellen fick en genomgång och med på mötet fanns även företag som vill etablera sig i Luleå.
Franchise betyder i korthet att den som vill starta eget kan göra det under ett redan befintligt koncept mot en avgift till den som äger varumärket. Franchise som affärsmodell har vuxit i många år.
– Den allmänna kunskapen om franchise hos gemene man är låg. När man nämner franchisekedjor får vi oftast samma förslag på kedjor och det är Pressbyrån, 7-Eleven och McDonalds. Och det är korrekt, de är kedjor, men man har väldigt lite kunskap om att det i dag finns omkring 800 kedjor som jobbar med franchise i Sverige, säger Ramona Byrö.
Vid mötet presenterade några av företagen sin affärsidé och att de letar personer som vill starta i deras namn. I just detta fall handlade det om Relief som hjälper människor att sluta röka via laserterapi, Wrap Champ som folierar bilar samt bemanningsföretaget Alert seniors som anlitar pensionärer för att utföra uppdrag som exempelvis byggjobb. Även restaurangkedjan Texas Longhorn, med 29 restauranger i Sverige, deltog i mötet och berättade om sitt konkreta intresse för Luleå men det finns betydligt fler än så som vill komma till staden, enligt Ramona Byrö.
Hon gillar hur Luleå arbetar kring dessa etableringar genom samarbete mellan olika aktörer som Almi, näringslivet, kommun och fastighetsägare.
– Det ser kedjor också, för att etablera sig i en stad är inte så bara utan det är mycket som ska gå samman. Det är ett jättejobb att expandera och då är det klart att man tittar på städer som visar att de är där för att hjälpa till. Det underlättar expanderingen, säger Ramona Byrö och fortsätter:
– Jag som är företagare själv vet att det är sjukt många saker man ska hålla koll på. Det är ett jättestort steg och franchise gör det lite lättare att faktiskt våga ta steget.
Franchisebranschen utvecklas nu åt nya håll.
– Det vi börjar se och som är spännande är det inom det vi brukar kalla för klassiska kvinnliga yrken, inom sjukvården, äldreomsorgen och LSS, att det börjar komma där också, säger Ramona Byrö.