Konditori polisanmält

Trots att en miljöinspektör beslutat att ett kafé med konditoriverksamhet i Luleå måste stänga fortsatte ägaren att ha öppet.  Orsaken till beslutet var att ett flertal påtalade brister som strider mot livsmedelslagen inte åtgärdats.  Nu är företaget polisanmält.

BRISTFÄLLIG. "Det var för mycket olika brister. Vi ville att företagaren skulle fokusera på att ordna till saker och ting i lokalen", säger miljöinspektören Åsa Fredriksson.

BRISTFÄLLIG. "Det var för mycket olika brister. Vi ville att företagaren skulle fokusera på att ordna till saker och ting i lokalen", säger miljöinspektören Åsa Fredriksson.

Foto: Roland S Lundström

LULEÅ2008-09-04 06:00
Allt började i april 2008 vid en sedvanlig livsmedelskontroll av livsmedelsbutiken Handlarn på Bergviken i Luleå. Då det i butiken även bedrivs ett kafé med konditoriverksamhet kontrollerades även den. Ett flertal brister konstaterades både i anläggningen och i livsmedelshanteringen, bland annat var separeringen av olika varuslag bristfällig. Oövertäckta ätfärdiga produkter, räkor, kycklingbitar och gräddtårtor, förvarades i samma kylrum som kryddväxter i jord, mögliga jordgubbar och ytterkartonger. Enligt miljöinspektören var de olika produkterna otillräckligt åtskilda, förvaringen medförde att ätfärdiga produkter riskerade att bli kontaminerade av bland annat jordbakterier och mögelsporer. Underhållet eftersatt
Även andra brister uppmärksammades vid kontrollen, till exempel var underhållet av anläggningen eftersatt. I beredningsutrymmet fanns myror och enligt miljöinspektören var inga åtgärder vidtagna för att bli av med myrorna. Företagaren uppmanades omgående att åtgärda bristerna, men vid en ny kontroll fyra veckor senare hade ingenting hänt. Dessutom noterades ytterligare avvikelser, bland annat låg privata kläder i blöt i baljor i diskrum. Miljöinspektören tog då beslut om att under en månad förbjuda företaget att bedriva kafé- och konditoriverksamhet. - Det var för mycket olika brister. Vi ville att företagaren skulle fokusera på att ordna till saker och ting i lokalen, säger miljöinspektören Åsa Fredriksson som tillsammans med en kollega utförde den uppföljande kontrollen . Hade öppet ändå
Efter lite mer än två veckor gjordes ett nytt besök för att se om förbudet följdes. Dock var kaféet öppet, smörgåstårtor höll på att beredas och bakverk fanns framme till försäljning. Några av de tidigare bristerna kvarstod, bland annat förvarades gräddtårtor och jordiga kryddväxter fortfarande tillsammans. I slutet av juni gjordes ytterligare en kontroll av verksamheten, fortfarande kvarstod ett flertal avvikelser, däribland de oövertäckta tårtorna tillsammans med mögliga livsmedel och jordiga kryddväxter. Dock hade företagaren nu åtgärder vissa av bristerna. Ovidkommande föremål var bortrensade, likaså myrorna. Miljökontoret har nu polisanmält företaget för misstanke om brott mot livsmedelslagen. Åsa Fredriksson uppger att åtalsanmälan gäller att företagaren vägrade stänga kafé- och konditoriverksamheten samt att bristerna var många. - Det händer då och då att vi polisanmäler något företag, förklarar hon.

Livsmedelslagstiftning

Regelsystem som omfattar bestämmelser med syfte att dels skydda konsumenter mot skadliga eller på annat sätt olämpliga livsmedel, dels underlätta val av livsmedel som tillgodoser konsumenternas önskemål.

Mer detaljerade regler finns i regeringens livsmedelsförordning och i Livsmedelsverkets föreskrifter och allmänna råd. Här regleras till exempel hur livsmedel skall produceras, förvaras, förpackas, transporteras, märkas och saluhållas. Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om