Koncentration av vård oundviklig

Sjukvården står inför svåra utmaningar. Det handlar om människors önskemål om nära vård mot en utveckling i rakt motsatt riktning.Mot detta står minskade skatteintäkter och en åldrande befolkning. Och problem med bemanning.Kuriren visar i en artikelserie på problemen.

Luleå2011-03-14 06:00

Vården kommer att koncentreras alltmer, det gäller även enkla behandlingar.

Det säger Roger Molin på Sveriges kommuner och landsting.

Landstinget brottas med flera problem under de kommande åren. Dit hör utflyttningen som medför minskade skatteintäkter. Samtidigt ökar landstingets kostnader med en allt äldre befolkning. Till det kommer bristen på läkare och svårigheter att rekrytera övrig personal i samband med de kommande pensionsavgångarna.

Det är detta som ligger bakom planerna på att införa närsjukhus: det skulle effektivisera vården och minska kostnaderna. Det handlar om att koncentrera vården till färre sjukhus och att göra omflyttningar av olika verksamheter.

Roger Molin på Sveriges kommuner och landsting, SKL, har lång erfarenhet av arbete med de här frågorna. Han säger först att Sverige ligger långt framme när det gäller att effektivisera vården. Som bevis för det nämner han att sjukvårdens kostnader av bruttonationalprodukten (summan av alla varor och tjänster) ligger på nio procent. I andra europeiska länder ligger den på tio procent och i USA på hela 17 procent.

Räcker inte
I det sammanhanget talar han om hur den svenska sjukvården effektiviserats så att de flesta behandlingar görs över dagen. Men rationaliseringarna räcker inte. Det gäller sjukvården i allmänhet och speciellt sjukvården i Norrbotten.

Enligt Molin går det att öka effektiviteten ännu mer. Största potentialen ser han i vården av äldre. I dag ges den oftast på sjukhus. Molin tror att ett bättre samarbete mellan kommuner och landsting skulle göra att fler skulle kunna vårdas i hemmen.

- Det skulle vara bättre för de äldre samtidigt som kostnaderna för samhället skulle minska.

Den stora utmaningen är ändå frågan om hur många sjukhus som det ska finnas i ett landsting. Han säger att den frågan har skapat flera sjukvårdspartier i landet.

- Det är något speciellt med att ha ett sjukhus - det skapar en slags trygghet hos invånarna även om det bara handlar om ett skal.

Ökad kunskap
Enligt Molin kommer utvecklingen inom sjukvården oundvikligen att leda till koncentration av olika behandlingar, även sådana som anses enkla och okomplicerade. Med ökad koncentration får läkare och övrig personal träffa fler patienter. Det ökar deras kunskaper och därmed patientsäkerheten.

Molin anser att politiker och tjänstemän har en viktig uppgift när det gäller att få ut denna information, allt för att underlätta koncentration av vård. Samtidigt talar han om en konservatism och rädsla som skapat och skapar sjukvårdspartier.

- I Danmark har det kommit ett tryck från allmänheten om att lägga ned sjukhus eftersom människor insett att vården blir bättre om den koncentreras. I ett lilleputtland är det i och för sig ingen stor skillnad i restid men fenomenet är ändå intressant.

Roger Molin anser att allmänheten i Sverige också kan komma med liknande krav.

- Om människor visste vilka vinster det finns med att koncentrera vården - då skulle de kräva det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!