Komposter ska kollas

Nära hälften av Luleås villaägare uppger att de själva komposterar sitt avfall. Den siffran vill kommunen nu syna för att försäkra sig om att folk inte bara smiter från soptaxan. - Men vi är inte intresserade av att straffa, försäkrar Lisbeth Almqvist, avfallschef.

Foto:

LULEÅ2008-08-14 06:00
Från 2006 till 2007 steg andelen hushåll med egen hemkompostering kraftigt, från 31 till 46 procent.Det innebär att nästan hälften av Luleås husägare har avsagt sig den bruna soptunnan för komposterbara sopor för att i stället själva ta hand om dem.I dag ska politikerna behandla en begäran från kommunens egen avfallsavdelning. Den vill utföra stickprovskontroller hos de hushåll som avsagt sig den bruna soptunnan. För att göra det krävs en godkänd hemkompost.Avfallsavdelningen säger inte rakt ut att man har svårt att tro att nära hälften av alla husägare i Luleå har en godkänd hemkompost.- Men rent spontant kan ju siffran kännas lite konstig. Men det vore ju jättebra om det är så, säger Lisbeth Almqvist.Unikt i Sverige
Om politikerna ger sitt godkännande kommer kontrollerna, som sker i samverkan med miljökontoret, att inledas lite senare i höst. Detta är inget unikt i Sverige berättar Almqvist.- Nej, såna kontroller har gjorts i andra kommuner. Bland annat i Norrköping där man bland annat hade en form av straffavgifter för dem som inte hanterade det komposterbara avfallet rätt, säger hon.Men ...?- Men vi är inte intresserade av att straffa folk. Vi är ju intresserade av avfallet hanteras på sätt sätt.Kommunen har dock en möjlighet att ta ut en straffavgift på 500 kronor om folk sorterar sopor fel. Som om man avsäger sig sin bruna tunna enbart för att slippa avgiften på 634 kronor per år och i stället slänger sina matrester och annan kompost i den gröna tunnan. Men enligt uppgift har denna straffavgift sällan eller aldrig nyttjats i Luleå.- Det ska bli spännande att se vad dessa kontroller ger. Och hur vi ska gå vidare efter detta första försök. Det kan ju hända att dessa kontroller ska ske återkommande, säger Lisbeth Almqvist.Det ska tilläggas att det finns möjlighet för hushåll att dela på soptunna då särskilt den bruna tunnan ofta bara är halvfull. Men såna samnyttjanden med halva avgifter är registrerade av kommunen och inräknade i statistiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!