Det är bara ett par veckor sedan källarförrådet vid Mariatorget i Stockholm fylldes av kartonger med bastutält. När vi ses är hälften redan borta, uppköpta av allt ifrån campingägare till privatpersoner. Förrådet hör egentligen till salladsrestaurangen Skålen, som drivs av den före detta Luleåbon Viktor Pettersson.
Viktor är också en av entreprenörerna bakom företaget Bast som han tagit fram tillsammans med sina gamla fotbollskompisar Josef Segerlund och Sebastian Sandlund.
De har varit vänner sen urminnes tider.
– Jag och Sebbe har till och med gått dagis ihop på Björx. Vi fick tidigt ett gemensamt fotbollsintresse och till en början när vi lärde känna Viktor hatade vi honom, skrattar Josef Segerlund och förklarar att Viktor spelade i motståndarlaget i Gammelstad.
Så småningom kom de alla att gå fotbollsgymnasiet och spelade i samma lag. Förutom intresset för att sparka boll har trion alltid haft en annan sak gemensamt. De älskar att bada bastu.
– Det är i bastun vi umgås och bastubadandet har alltid varit lika viktig som träningen. När alla tre så småningom flyttade till Stockholm fortsatte vi att ses i bastun. Vi brukar ses på gymmet, träna lite och basta länge, säger Viktor.
Både han och Josef la av med fotbollen i övre tonåren, medan Sebastian spelade fotboll både i IFK Luleå och i Gefle IF. Josef flyttade till Uppsala för att plugga ekonomi, Viktor reste runt i världen. Fröet till hans entreprenörsresa såddes redan där, på en restaurang i Australien.
– Restaurangen hade ett koncept som jag blev intresserad av. Det behövdes inget tillagningskök och gick att dra igång utan större investeringar, vilket passade mig som fattig ungdom.
Viktor övertalade två Stockholmskillar som jobbade i Sydney att hänga med till Luleå för att starta ett liknande matställe.
– De följde med till Luleå, men vi hade svårt att hitta en lokal med vettig hyra. När vi istället fick napp på en billigare lokal i Solna startade vi där istället. Nu har vi även den här restaurangen på Mariatorget.
Även Josef Segerlund är en van entreprenör. Han har företagande i generna – klädbutikerna Berlins grundades och drevs av hans släkt i 87 år.
Vid sidan av sitt ordinarie arbete driver Josef också ett kafferosteri på Smögen tillsammans med sin bror och är även inblandad i brorsans glassföretag.
– Vi ser knappt Josef på somrarna, då står han och kränger glass på Västkusten, skrattar Viktor och berättar att han och kompisarna annars träffas regelbundet.
Navet i umgänget har alltid varit bastun. Tills pandemin satte käppar i hjulet för bastuträffarna. Nästa smolk i bägaren var de extrema elpriserna, som gjorde att alla gym i Stockholm stängde av basturna.
– Det finns bastuföreningar i Stockholmsområdet men det var galet lång kö till alla, så vi bestämde oss för att hitta en egen lösning. Det var då vi började spåna fram ett koncept med bastutält.
Grabbarna började experimentera med olika slags tältdukar och kaminer, de beställde hem otaliga provexemplar för att hitta de bästa produkterna.
– Förut tänkte vi alltid att det värsta som finns är att inte ha någon bastu alls, men det värsta är egentligen att man har en bastu som inte blir tillräckligt varm.
Utvecklingsarbetet har varit intensivt under året och i oktober levererades 100 bastutält till källarförrådet.
– Vi hade massor av förbeställningar så förrådet har krympt snabbt. Vi måste beställa fler, säger Josef och berättar att de dessutom involverat Luleå tekniska universitet i sin produktutveckling.
Bast-tälten ingår under hösten i ett forskningsprojekt i kursen materialdesign.
– Vi kontaktade kursledaren på vinst och förlust och universitetet nappade på idén. Det ska bli spännande att höra vad de kommer fram till.
Än så länge är bastutälten inget killarna kan försörja sig på och Josef Segerlund säger luttrat att han lever på inkomsten från sin fasta anställning och bara stoppar in pengar i de olika verksamheterna. Men man måste våga för att vinna, det är vännerna övertygade om.
– När jag var 20 miste jag min pappa plötsligt och oväntat. Han blev bara 58 år och det blev tydligt för mig att det gäller att leva här och nu, att våga förverkliga drömmar och testa sina idéer, säger Viktor.