Klart: Ukrainare i Luleå ska erbjudas SFI

Kommunstyrelsen har beslutat att ukrainare som flytt kriget nu ska få möjlighet att läsa SFI i Luleå. "Vi ser det här som en vinna-vinna situation både för de som kommer från Ukraina och även för Luleå kommun", säger Carola Lidén (C), en av personerna bakom förslaget.

I februari lämnade Centerpartiet i Luleå in ett nämndsinitiativ till kommunstyrelsen om SFI för ukrainare. Något som nu blir verklighet. "Det har varit en väldigt snabb process och vi är jätteglada för det", säger Carola Lidén (C).

I februari lämnade Centerpartiet i Luleå in ett nämndsinitiativ till kommunstyrelsen om SFI för ukrainare. Något som nu blir verklighet. "Det har varit en väldigt snabb process och vi är jätteglada för det", säger Carola Lidén (C).

Foto: Pär Bäckström/frilans

Luleå2023-05-08 20:36

I dag finns det omkring 100–120 vuxna ukrainare i Luleå kommun som flytt kriget. I vissa kommuner, till exempel Boden, får ukrainare som är här på massflyktsdirektivet studera på SFI, men så har det inte varit i Luleå.

Vi har tidigare berättat att detta inte enbart kan bli ett hinder i att studera svenska, utan även i möjligheterna att få ett jobb. För de ukrainare som ansökt om förskoleplats för barn som är under tre år har detta också resulterat i att de fått avslag. Eftersom barn mellan ett och tre år endast har rätt till förskola om vårdnadshavarna arbetar eller studerar.

I februari lämnade Centerpartiet i Luleå in ett nämndsinitiativ till kommunstyrelsen om SFI för ukrainare. Något som nu blir verklighet, när kommunstyrelsen fullt eniga klubbade igenom beslutet under måndagen.

– Det har varit en väldigt snabb process och vi är jätteglada för det. Vi ser det här som en vinna-vinna situation både för de som kommer från Ukraina, som inte haft den här möjligheten att få läsa SFI. Och även för Luleå kommun som kan få människor som kommer att kunna språket och kunna gå ut i arbetslivet. För vi behöver ju arbetskraft, säger Carola Lidén, gruppledare för Centerpartiet i Luleå och ledamot i kommunstyrelsen.

Hon fortsätter:

– Vi vet att vi har den gröna omställningen, men vi vet också att vi har en stor utmaning när det gäller rekrytering utav personal inom olika sektorer. Det är många som kommer hit från Ukraina som har utbildning från sitt eget land, men inte kunnat använda den på grund av att de inte kan språket. Det är lätt att ge dem möjlighet, om de nu börjar kunna språket, till ett insteg i arbetslivet.

Arbetsmarknadsförvaltningen har tidigare utifrån nämndinitiativet fått i uppdrag att utreda förutsättningar för att erbjuda SFI till flyktingar från Ukraina, som enligt massflyktsdirektivet inte omfattas av rätten att läsa SFI.

Kostnaderna om cirka 650 000 kronor kommer fram till och med årsskiftet 2023/2024 finansieras inom Arbetsmarknadsförvaltningen befintliga ram. För år 2024 planeras även finansieringen att ske inom befintlig ram, under förutsättning att inga nya flyktingar enligt massflyktsdirektivet blir placerade i Luleå. Arbetsmarknadsförvaltningen kommer också ständigt bevaka möjligheten att söka externa finansieringsmedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!