Kommunhälsan har frisknat till: "Fullt bemannade"

Det fanns en tid när kommunhälsan i Luleå hade en svacka, men nu har man full bemanning och en väl fungerande verksamhet. Det uppger Carl-Henrik Sirkka, chef kommunhälsan.

Kommunhälsans organisation är stor nog för att serva hela Luleås kommunkoncern, anser Carl-Henrik Sirkka.

Kommunhälsans organisation är stor nog för att serva hela Luleås kommunkoncern, anser Carl-Henrik Sirkka.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2024-01-01 14:00

– Jag vet ungefär vilka behov Luleå energi har och mycket av den kompetensen har vi på plats, säger han.

Enligt Luleå energi föregicks upphandlingen under våren 2022 om privat företagshälsovård av en längre tids dialog med kommunhälsan. Det gällde brister i leveransen av tjänster. Luleå energis personal fick inte tillgång till de kontroller och det förebyggande hälsoarbete som de hade behov av.

undefined
Kommunhälsans organisation är stor nog för att serva hela Luleås kommunkoncern, anser Carl-Henrik Sirkka.

– Jag jobbade inte här då. Men jag vet att vi hade problem för ett par år sedan. Bland annat med hög personalomsättning. Vi har en skyldighet att tillhandahålla tjänster och uppfylla åtaganden. I samband med det tvingades man också ta in hyrpersonal. Men exakt hur problemen visade sig och vilka bristerna var har jag inte koll på, säger Sirkka.

Under 2020 var kommunhälsans framtid under utredning eftersom Luleå kommun sökte effektiviseringar. En möjlighet var att lägga ned verksamheten och i stället upphandla tjänsterna.

Beslutet efter översynen var att kommunhälsan skulle bli kvar.

– Bedömningen har gjorts att kommunhälsan är kostnadseffektiv i nuvarande form. Vi kommer därför fortsätta fokusera på vårt interna arbete, som syftar till att förbättra arbetsformer samt tydliggöra uppdrag och tjänster gentemot kärnverksamheterna, sade dåvarande personalchefen Jenny Nilsson.

undefined
Medicinska kontroller utförs av sjuksköterskor.

Kommunhälsan i Luleå startade 1980. Den är en oberoende expertresurs som jobbar efter arbetsmiljölagstiftningen, med stöd för både chefer och medarbetare i Luleås kommunkoncern.

Exempel på arbetsuppgifter och tjänster som erbjuds: medicinska kontroller, kontroller av alkohol/droger, rehabilitering, stödsamtal, kartläggningar, vaccineringar och arbetsmiljöutbildningar.

Senaste gången som kommunhälsan interngranskades var 2012. Slutsatserna i rapporten är bland annat att de medicinska kontrollerna fungerar bra, att behovet av psykosociala insatser väntas öka och att personal tidigare bör får rehabiliteringsinsatser. Överlag förs inte någon skarp kritik fram.

undefined
"Jag ser ungefär vilka behov Luleå energi har", säger Carl-Henrik Sirkka, verksamhetschef vid kommunhälsan.

Kommunhälsan har sina lokaler vid Mjölkuddens centrum. Totalt har man elva tjänster: två sjuksköterskor, tre beteendevetare, en läkare, en psykolog, en ergonom, en arbetsmiljöingenjör, en medicinsk sekreterare och en verksamhetschef.

Omsättningen är ungefär åtta miljoner per år.

– Utifrån våra uppdrag får vi intäkter. Sedan tar vi också ut ersättning för de tjänster som vi måste anlita andra till, exempelvis analyser av prov, men det är ett nollsummespel. Det ekonomiska målet är gå runt. Vi ska inte göra någon vinst.

Han säger att organisationens storlek är anpassad för att ha kapacitet att serva hela kommunkoncernen. Och Sirkka anser att verksamheten fungerar bra.

undefined
Hälsokontroller ingår i kommunhälsans arbete.
undefined
Kommunhälsan hade en tung period för några år sedan, med hög personalomsättning och framtiden utreddes. Men nu fungerar verksamheten bra, enligt Carl-Henrik Sirkka.

– Vi är fullt bemannade. Sedan 2022 har vi alla yrkeskategorier på fasta tjänster.

Anser du att kommunhälsan i dag kan leva upp till de behov som Luleå energi har?

– Innan jag kan svara på den frågan fullt ut vill vi ha en dialog, så att omfattningen på de förväntningar och krav som Luleå energi har blir tydlig. Men jag ser ungefär vilka behov de har, och mycket av den kompetensen har vi på plats. Sedan är det deras beslut. Om de tycker att de har anledningar att anlita ett privat alternativ så får jag förhålla mig till det.

Luleå energi anser sig ha fått besked att kommunhälsan inte kan leva upp till deras behov?

– Inte av mig i alla fall. Jag hoppas vi kan ha en dialog om det.

undefined
Kommunhälsan har sina lokaler i Mjölkuddens centrum.
Kommunhälsans avtal

Av de kommunala bolagen har kommunhälsan avtal med Luleå lokaltrafik, Lumire, Luleå business region, Lulebo och Luleå hamn. 

Bolagen betalar för ett grundabonnemang inkluderat ett antal tjänster som de kan nyttja. Abonnemanget är beräknat på en timme/medarbetare under avtalsperioden. 

Vid nyttjande utöver grundabonnemang debiteras bolagen en kostnad baserat på timpris och eventuella merkostnader som kommunhälsan haft kopplat till tjänsten. Detta till ett självkostnadspris.

Källa: Kommunhälsan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!