Under årsmötet närvarade jourkvinnor från nio kvinnojourer i Norrbotten. Utöver traditionella årsmötesförhandlingar diskuterades aktuella frågor för dem tolv jourer som är med i länsföreningen. Ett återkommande problem handlar om ekonomin. Länsföreningens ordförande, Eva Engman, menar att pengarna inte räcker till.
Inte lysande
- Situationen är inte lysande om man säger så, utvecklingsmedlet kommunerna söker från regeringen är för kortsiktiga pengar. Det är kommunernas ansvar att ge stöd och skydd till kvinnor och deras barn. I socialtjänstlagen står det "skall", förut stod det "bör", det innebär att kommunerna inte kan förlita sig på kvinnojourerna, det är de som måste ta sitt ansvar.
Eva Engman berättar att det under årsmötet pratades om hur de ska få gehör från kommunerna.
- Vi har sagt att vi ska uppvakta politikerna. Framför allt kommunalråden i kommunerna. Det här är en politikerfråga och ofta saknar de kunskap om vad kvinnojourerna gör. Vi måste nu träffa kommunalråd och tjänstemän och informera ännu mer.
"Vi ger allt vi förmår"
I Luleå har kvinnojouren stoppat ner foten för att uppmärksamma politikerna. Från och med den 1 mars i år slutade de ta emot kvinnor med barn.
- Vi har ingen finansiering. Utvecklingsmedlet vi får räcker inte till så de anställda tvingas sluta. Vi tillhandahåller skydd och stöd men vi får för lite pengar till att jobba med detta, sade Eva Engman.
Luleås kommunalråd Karl Petersen menar att kommunen gör allt som går.
- Vi höjer utvecklingsmedlet i den takt vi har möjlighet till. Vi skulle gärna stötta mer men det beror på att vi inte har så mycket pengar som kvinnojouren vill ha. Vi ger allt vi förmår och av alla kommuner i Norrbotten så satsar vi rejält. Nu blir det en ny budgetomgång i juni så då får vi se hur det blir, sade han.