Kommunens besked till friskolan: "Ingen sådan lösning"

Orosmolnen hänger mörka över friskoleplanerna i Vitå. Beskedet från stadsbyggnadsnämnden är att likabehandlingsprincipen gäller för hyresnivåerna. Och Vitå Folkets hus-förening tvekar inför ett köp av skolan.

Planerna på en friskola i Vitå har stött på problem. Samtidigt som ingen hittills anmält intresse att köpa skolan av kommunen är elevunderlaget i minsta laget och kommunens beräknade hyreskostnad för hög för friskoleföreningen.

Planerna på en friskola i Vitå har stött på problem. Samtidigt som ingen hittills anmält intresse att köpa skolan av kommunen är elevunderlaget i minsta laget och kommunens beräknade hyreskostnad för hög för friskoleföreningen.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2021-10-19 06:00

Vitå skola ekonomisk förenings årsstämma beslutade i söndags att fortsätta jobba för en skolstart hösten 2022.

Elevunderlaget är i minsta laget. 29 elever har anmält sig hittills. Men den stora stötestenen är den nivå på hyreskostnad som kommunen angett, 1,3 miljoner. Detta enligt ordförande Emil Modig, som uteslöt att friskoleföreningen kan bära kostnaden. 

undefined
Emil Modig, ordförande i Vitå skola ekonomisk förening.

Han vädjade till kommunpolitikerna om en rimligare nivå och hänvisade bland annat till den samhällsnytta som skollokalerna bidrar med.

Stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell påpekar att kommunens beslut är att fastigheten ska säljas.

– I dialogen med föreningen har jag förstått att de vill vara hyresgäst, inte köpa skolan. De har undersökt möjligheten att hyra om försäljningen drar ut på tiden och jag har angett en uppåt avrundad ungefärlig nivå på 1,3 miljoner, och då tillkommer städ. Barn- och utbildningsförvaltningen betalade 1,1 miljoner i hyra 2019, säger hon.

undefined
Helen Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef.

Hyreskostnaden för utbildningslokaler är lika över hela kommunen. Kommunen använder sig av schablonberäkningar, där även framtida underhåll är inräknat.

– Subventionerade hyror använder vi oss inte av och jag ser inte att det finns någon sådan lösning. Jag har förståelse för deras problem men vi behöver behandla alla lika. Vi har andra friskolor som hyr av kommunen och som säkert anser att de också bidrar till samhällsnytta, säger Anja Johansson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Det alternativ som friskoleföreningen kan hoppas på är att Vitå Folkets hus-förening, som också nyttjar lokaler i fastigheten, väljer att köpa den och erbjuder en lägre hyra. Någon köpesumma är inte fastställd, men för Svartöstadsskolan hamnade den på 1,7 miljoner.

undefined
Anja Johansson (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Folkets hus-föreningen tvekar.

– Vi håller på och tittar på det, men det ser svårt ut att få ihop ekonomin. Vi kommer att behöva låna för köpet. Sedan är det höga kostnader att driva lokalerna i form av el, försäkring, snöskottning, städning plus allmänt underhåll, säger Jenny Rönnlund, ordförande i Vitå Folkets hus-förening.

Frågan ska diskuteras på ett möte nästa vecka.

Finns det fler lösningar?

– Vi vill helst hyra våra lokaler. Men vad jag vet finns det ingen annan som är intresserad av att köpa skolan, säger Jenny Rönnlund.

Kommunen har inte annonserat ut skolan på öppna marknaden ännu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!