Kommunen skyndar långsamt: "Måste kunna ställa om"

Nu städar Luleå kommun upp i djungeln kring föreningsbidragen.

Så transparent som möjligt. Det är målet, enligt Roger Stenberg, när Luleå kommun nu styr upp verksamheten kring föreningsbidrag.

Så transparent som möjligt. Det är målet, enligt Roger Stenberg, när Luleå kommun nu styr upp verksamheten kring föreningsbidrag.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2021-02-16 19:00

När arbetet är slutfört ska i stort sett alla bidrag vara ettåriga verksamhetsbidrag.

– Vi vill att det ska bli så transparent som möjligt, säger Roger Stenberg, avdelningschef för stöd till civilsamhället vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Att det kan bli en ökad belastning på föreningar som tidigare haft fleråriga avtal tror han inte behöver ställa till problem.

– Alla föreningar jobbar ju med ettåriga budgetar. Vi kommer även att föra en dialog med föreningarna varje år.

undefined
"Det är en enorm utmaning att vissa föreningar får så mycket pengar att de har personal anställd", säger Roger Stenberg.

Stenberg öppnar dock för att bidragens storlek kan skilja från år till år.

– De kan ha en viss dynamik beroende på vad föreningarna beskriver och hur ansökan ser ut.

Kultur- och fritidsnämnden har även ett krav på sig att effektivisera. Bidragen minskar i år med 1,4 miljoner. Merparten kommer från minskat stöd till Ebeneser och Norrbottensteatern, samt Folkets hus Ripan, som lagt ned.

De politiska målen (barn/unga, jämställdhet, mångfald) ska prioriteras vilket kan leda till känsliga och svåra beslut gentemot vissa föreningar.

– Vi kan inte säga något generellt om vilka som riskerar att drabbas ännu. Men det är en enorm utmaning att vissa föreningar får så mycket pengar att de har personal anställd. Föreningsverksamheten riskerar att påverkas förstås, men ytterst handlar det ju om den som är anställd, säger Roger Stenberg.

undefined
Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Vår inställning är att vi inte får dra undan fötterna på någon förening, utan alla ska få möjlighet att successivt ställa om. Det är ett långsiktigt arbete som måste göras flera år framöver. Kanske är vi halvvägs nu, säger Emmeli Nybom (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Hon är nöjd med det samlade grepp som tagits hittills. Nämnden kommer också ta över samtliga bidrag från kommunstyrelsen.

– Vi har ju gnetat på några år nu, ända från turerna med Ebeneser. Det är ett viktigt arbete, att säkerställa likvärdigheten och att pengarna går till rätt ändamål. Det ska också vara enkelt att ta reda på vilka kriterier som gäller. Målet är att det ska vara positivt för föreningslivet eftersom att det ska vara enkelt att veta vilka bidrag som går att söka och hur mycket vi delar ut.

undefined
Kvinnoföreningen Esperanza är en av de föreningar i Luleå som får verksamhetsbidrag. Den här bilden togs på 25-årsjubileumet i höstas.

Under coronapandemin har kultur- och fritidsnämnden även delat ut 5,7 miljoner i extra bidrag till föreningar.

– Vi är väldigt nöjda med utfallet och den återkoppling vi fått från föreningarna. Huvuduppgiften har varit att prioritera barn och unga. Vi har också prioriterat föreningar med damlag, säger Roger Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!