Kommunen ska driva alla fritidsgårdar

Entreprenören Fritid i Norr får inte förlängt förtroende. Fritidsnämnden tänker kommunalisera driften av alla fritidsgårdar. Gården på Porsön stängs.

VÅGA FÖRÄNDRA. "Saker och ting måste kunna förändras och utvecklas" säger fritidsnämndens ordförande Inger B Larsson.

VÅGA FÖRÄNDRA. "Saker och ting måste kunna förändras och utvecklas" säger fritidsnämndens ordförande Inger B Larsson.

Foto: Eija Dunder

Luleå2011-11-04 06:00

Det är innebörden av ett förslag som presenterats för fritidsnämnden. Nuvarande entreprenören Fritid i Norr ekonomisk förening är mycket förvånad över förslaget, som de först fick höra talas om på omvägar.

- Vi tycker att vi gör ett bra jobb. Att politikerna redan efter två år byter fot tycker vi är väldigt förvånande. Vi tycker att fritidsnämnden också ska tänka långsiktigt, säger Lars Nilsson, en av fyra delägare i Fritid i Norr.

Vann upphandling
2009 vann föreningen den upphandling som kommunen gjorde, vilket innebär att Fritid i Norr driver fem fritidsgårdar och två mötesplatser i Luleå. Upphandlingen var på tre år, med möjlighet till förlängning i max två år. Fritid i Norr har arbetat utifrån att man ska få bedriva verksamheten i fem år säger Lars Nilsson.

Men eftersom det nu är osäkert om man får fortsätta bedriva verksamhet vid fritidsgårdarna efter den 30 juni nästa år så har man tvingats varsla fyra tillsvidareanställda om uppsägning.

- De kommer att erbjudas jobb som fritidsledare, säger Lars Nilsson.

Därutöver finns ytterligare ett 30-tal timanställda.

Skolan finns på Björkskatan
Fritidsförvaltningen har föreslagit politikerna att lägga ned verksamheten vid Porsöns fritidsgård. Det är naturligt att slå samman Porsöns och Björkskatans fritidsgårdar då alla ungdomar går skola på Björkskatan, motiverar fritidsförvaltningen sitt förslag.

- Om de nödvändigtvis måste göra det så föreslår vi en viss neddragning på Björkskatan och att man har kvar Porsön. Björkskatan är en liten lokal där det är svårt att utveckla verksamheten, säger Lars Nilsson.

Fritidsnämndens ordförande Inger B. Larsson säger att kommunen måste våga prova nytt och våga förändra.

- Som politiker är vi satta att få bästa möjliga för pengarna, säger hon.

Inte missnöjda
Förslaget att kommunalisera alla fritidsgårdar bottnar inte i missnöje med entreprenören säger hon.

- Vi tycker inte att de har gjort ett dåligt jobb, absolut inte, säger Inger B. Larsson.

Fritidsförvaltningen föreslår en stängning av fritidsgården på Porsön?

- Det här är inget som är klart på något sätt, säger Inger B. Larsson.

På fritidsnämndens sammanträde i oktober beslöts att återremittera ärendet till förvaltningen. Ett beslut om förlängd entreprenad måste tas senast i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!