Det startade med rökutveckling från ett eluttag och slutade med en totalbrand. På förmiddagen den 1 april 2022 steg en svart rökpelare från flerfamiljshuset på Källgatan som syntes över hela Luleå.
Räddningstjänsten konstaterade ganska snabbt att huset inte gick att rädda utan att det gällde att förhindra att branden spred sig till intilliggande hus.
Dagen efter branden var det endast murstocken och en pyrande hög som fanns kvar.
I juli 2022 ansökte fastighetsägaren om rivningslov för murstocken men då den inte var komplett avvisades ärendet. På kommunens uppmaning hägnades dock området in med byggstängsel.
Sedan dess har inget hänt.
I januari i år beslutade Luleå kommun att murstocken ska rivas samt tomten städas. Om inte det görs väntar böter.
Patrik Wallgren är miljö- och byggchef vid Luleå kommun och enligt honom har kommunen försökt hitta en lösning med att det inte går i den takt som vare sig kommunen eller de närboende har önskat.
– Vi försöker alltid börja med en dialog och hitta lösningar i nära samspråk med den som berörs. Klarar vi inte av det så blir det en process som blir lik det vi har gjort med ett föreläggande, säger han.
Han tillägger att det även varit problem med att delge fastighetsägaren beslutet.
Detta görs vanligen med rekommenderad post men om inte brevet hämtas ut tvingas kommunen att ta hjälp av polismyndigheten, vilket gjordes i detta fall.
Om fastighetsägaren inte åtgärdar tomten innan den 30 juni får han böta 100 000 kronor. I föreläggandet framgår det även att kommunen kan komma att riva murstocken samt städa tomten och fakturera fastighetsägaren.
Enligt föreläggandet behövs det inte något rivningslov för att riva murstocken.
Intill den brandhärjade fastigheten ligger flera hus och grannarna har för länge sedan fått nog av den fula tomten.
– Vi har påtalat detta till kommunen vid flertalet tillfällen men inget har skett, vad vi har märkt, säger en av grannarna.
Han konstaterar att skorstenen ser allt annat än säker ut.
– Det ser bedrövligt ut. Och det är under en väldigt, väldigt lång tid. Det är ungar där och leker så det finns även en riskaspekt i det hela. Jag är förvånad över att inget har hänt, säger han.
I fastigheten bodde flertalet hyresgäster som förlorade allt. En av dessa stämde fastighetsägaren förra året.
Enligt hyresgästen hade han vid flera tillfällen anmält att det var problem med elen i fastigheten. Bland annat brister i elledningar samt blinkade ytterbelysning.
Målet togs aldrig upp i tingsrätten utan parterna kom överens vid den muntliga förberedelsen.
Tingsrätten godkände uppgörelsen i efterhand, så att den blev juridiskt giltig. Hyresgästen fick 125 000 kronor i skadestånd.
Redan för ett år sedan pratade Norrbottens-Kuriren med fastighetsägaren som då sade att det skulle byggas nytt.
Enligt honom är det fortfarande planen.
– Det ska snyggas till och det ska sökas bygglov för att bygga nytt. Vilken typ av byggnad är inte helt klart än, säger han.
Vad är det som har gjort att det har dröjt så länge?
– Jag har en väldigt hög arbetsbelastning på mitt jobb. Vidare var det inte den bästa tiden att dra igång projekt med tanke på hur världsläget var och hur bostadsmarknaden såg ut.
Det ser inte så trevligt ut där.
– Det kan jag hålla med om, säger han.