Pontusbadet är ett byggnadsminne och när Luleå kommun nu planerar att göra förändringar i entréhallen krävs det tillstånd av länsstyrelsen. En ansökan har lämnats in och de förändringar kommunen nu vill göra rör entréhallen som i dag fungerar som reception, kassa och kafé.
Stadsarkitekten Mia Persson har varit med i processen och är även avsändare till ansökan hos länsstyrelsen.
– Det här är viktigt att vi löser på ett sätt som gör att vi inte förstör miljön i entréhallen utan snarare förbättrar den. Renodlar och gör det i enhet med husets arkitektur och det som ligger till grund för själva byggnadsminnesmärkningen, säger Mia Persson.
Ljudnivån är den största anledningen till att kommunen vill göra förändringar.
– Akustiken är inte fantastisk i entréhallen. Står man där och jobbar i åtta timmar så blir det ett arbetsmiljöproblem, egentligen. Det märker man av även om man bara går dit och fikar, säger Mia Persson.
Veronica Bergsten, badhuschef i Luleå kommun, har också varit delaktig i förändringsarbetet.
– Det blir stimmigt och stojigt när man jobbar åtta timmar om dagen och det kommer skolklasser och stora grupper. Visst kan man gå ut i simhallen ett tag men det är hög ljudnivå där också. Vi känner allihopa som står här, mer eller mindre, att man blir trött i huvudet efter ett tag, säger Veronica Bergsten.
Ljudabsorbenter med akustikputs ska sättas upp längs väggen mot Pontushallen och för att minimera ljud från gymmet kommer åtgärder göras även vid spaljén som avgränsar rummen.
En baldakin, som är en typ av tak, ska byggas ovanför kassa- och fikadisken. Baldakinens utformning har tagit inspiration av det rutmönster som finns i taket där kaféet tidigare låg och som i dag ingår i gymmet.
– Det är nästan den viktigaste akustiska lösningen eftersom det skapar ett bättre ljudklimat för de som jobbar i lokalen under lång tid, säger Mia Persson.
Förhoppningen är att ändringarna ska skapa en trivsammare miljö.
– Vi hoppas att vi kanske får fler som bara kommer hit och tar en fika, att det blir lugnare för kunden också när ljudnivån inte är lika hög. Även om de inte är här lika länge som vi som jobbar kan de uppleva vissa tider i veckan som jobbiga, säger Veronica Bergsten.
I samband med insatserna kring ljudmiljön passar kommunen på att uppgradera inredningen i rummet. De möbler som finns i dag är mycket slitna och bedöms inte heller vara av rätt typ. Nya möbler ska köpas in – men i gammal stil.
– Målsättningen är att ha det mer i femtiotalsanda. Det är själva målsättningen med hela rummet, att fånga upp hur det var när det öppnade 1957, säger Veronica Bergsten.
– Vi vill att inredningen ska gå hand i hand med husets arkitektur och också att det ska vara såna möbler så att vi inte ska behöva göra om inredningen varje gång de slits ut. Man ska kunna byta ut en stol, de ska finnas i produktion, säger Mia Persson.
Det blir runda bord och i olika varianter. En del i entréhallen blir mer av vanlig fikadel, den andra av loungekaraktär med lite lägre stolar. Den klassiska kaféstolen som fanns från start kommer tillbaka och sofforna ska vara raka och strama. Svarta och kråmade detaljer är också något som ska tillbaka.
Rummet ska överlag "städas upp" för att skapa en mer sammanhållen miljö, bland annat ska den tv som i dag finns monterad vid konstnären Ivan Jacobssons trärelief monteras ner.
Förhoppningen är att behålla den klassiska charm som entréhallen har i grunden men samtidigt – ändringarna ska märkas.
– Jag hoppas att man kommer uppleva det som ett helt nytt rum, att det blir trevligare att vara i och mer en upplevelse att vara i rummet. Sen ska det fylla samma syfte med fika och mötesplats eller bara köpa en biljett och gå in men visst är målet att folk ska reagera "wow, vad har hänt här?", säger Veronica Bergsten.
Pontusbadet byggdes 1957 och hör till de riktiga klassikerna i Luleå. Badhus som byggdes senare höll generellt inte samma höga kvalitetsnivå och då är livslängden inte heller densamma.
– Jag har varit på jättemånga badhus i Sverige och det här är ett av de finare. Sedan blir man ju hemmablind men det är fantastiskt fint och ett av få bad som experterna tror kan bli hundra år eftersom det är så välbevarat, säger Veronica Bergsten.
Projektet har en budget på en och en halv miljon kronor. Om ansökan beviljas av länsstyrelsen hoppas Veronica Bergsten att nya möbler snart kan beställas och att arbetet med finsnickerierna kan dra igång till hösten.