Kommunen överväger att sälja Vallen

1918 arrangerades den första sommarkolonin på Vallen. Nu överväger Luleå kommun att sälja anläggningen. "Det är tragiskt. Jag hoppas att det blir en politisk debatt om Vallens framtid", säger den före detta kommunpolitikern Göran Öhman, S.

Den gamla baracklängan har dömts ut och kommer att rivas.

Den gamla baracklängan har dömts ut och kommer att rivas.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

LULEÅ2018-11-11 19:42

Den forna sommarkolonin är i behov av en omfattande renovering. Baracklängan är i så pass dåligt skick att den måste rivas. Även huvudbyggnaden behöver rustas upp. Kommunens utredning pekar på en kostnad på 600 000 kronor.

Anläggningen har hyrts av skolförvaltningen som bedrivit sin miljöskola på Vallen, men kontraktet sades upp i somras.

Nu ser framtiden osäker ut för anläggningen vid Dravelsviken. Helén Wiklund Wårell, nybliven stadsbyggnadschef, understryker att frågan inte är avgjord än.

– Vallen har placerats i kommunens lokalbank eftersom vi inte har någon hyresgäst. Just nu håller vi på att se över vårt lokalbehov. Vi har ett antal tomma kommunala fastigheter som kostar oss pengar. Det är möjligt att Vallen kan hamna bland de objekt som vi föreslår till försäljning, men för att det ska blir verklighet krävs ett politiskt beslut.

Göran Öhman var med att återuppbygga anläggningen för cirka 20 år sedan. Han fick anställning som naturguide och har under åren tagit emot otaliga skolklasser.

– Vallen erbjuder en unik miljö. Här finns något så ovanligt som en flada, där insjövatten möter havet. Dessutom ligger ett skogsområde strax intill som innehåller första generationens skog. Det är också en ovanlig syn i Sverige i dag. Det är rena himmelriket för alla som vill studera naturen och ekologi.

För fyra år sedan slutade Göran Öhman som verksamhetschef på anläggningen för att istället bli deltidspolitiker. Bland annat var han ordförande i den dåvarande bygg- och miljönämnden.

Han har svårt att förstå sig på kostnadsberäkningen för den nödvändiga upprustningen.

– På min tid jobbade vi mycket med byggutbildningen. Mycket av det som byggts på Vallen har gjorts av gymnasister. Upprustningen skulle inte behöva kosta över en halv miljon kronor, hävdar Göran Öhman.

Men framför allt är han ledsen över att Luleå kommun anser sig inte ha användning av anläggningen.

– Förr var vårt uppdrag att jobba med hållbar utveckling och det skulle vi göra med hjälp av utomhuspedagogik. Vi vände oss mot lärare och elever, skapade vinterodlingar och visade barnen hur ekosystemet fungerar. Är behovet av återbruk och hållbar utveckling mindre aktuellt i dag? Nej, frågan är snarare hetare än någonsin och i det läget vill man lägga ned verksamheten på Vallen. Jag har svårt att förstå logiken.

Anläggningen består i dag också en tvättstuga, en verkstad, ett förråd, ett tomt såghus samt ett hönshus.

Hem för "medellösa barn"

Den 29 mars 1917 lämnade lokföraren Nils Falk in en motion till stadsfullmäktige i Luleå. Socialdemokraten argumenterade för behovet av en sommarkoloni för stadens fattiga barn.

Tre månader klubbades beslutet igenom. För ändamålet köptes Vallens soldattorp som ansågs särskilt lämplig för den erbjöd en långgrund sandstrand, skogklädda höjder, goda kommunikationer samt en telefon.

Den första sommaren 1918 fick48 ”svaga och medellösa barn” från Luleå chansen att uppleva ”en stärkande sommarvistelse” i Dravelsviken, cirka tio kilometer sydost om Ersnäs.

Sommarkolonin höll i gång fram till 1990. Året efter revs den äldsta kvarvarande byggnaden.

1996 övergick anläggningen till att bli en ekologisk läroanstalt.

Källa: Luleå kommun

"Miljöskolan borde få vara kvar och socialförvaltningen borde vara intresserad. Vi vet att Luleå har barn som skulle behöva komma hemifrån under sommaren. Socialtjänsten skulle kunna återupprätta Vallen till ett sommarkollo", föreslår ex-politikern Göran Öhman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!