Kommunen förväntar sig att Heimstaden bygger nytt stödboende

Kommunens verksamhetschef tror inte att någon av brukarna kan misstänkas för mordbranden på Hertsön. Samtidigt förväntar hon sig att Heimstaden bygger upp ett nytt stödboende. "Vi har avtal med Heimstaden där detta finns", säger Lahib Yousif.

<sef

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2024-07-01 11:01

Nyheten i korthet

  • Ett stödboende i Hertsön, Luleå, som ägdes av Heimstaden, förstördes i en brand, vilket ledde till att invånarna förlorade sina hem och många tillhörigheter.
  • Lahib Yousif, verksamhetschef inom socialförvaltningen, förväntar sig att Heimstaden bygger upp ett nytt stödboende i Hertsöområdet enligt deras avtal.
  • Trots att brottsrubriceringen ändrats till misstänkt mordbrand, tror Yousif inte att någon av brukarna kan misstänkas för branden.

Stödboendet i det kraftigt eldhärjade flerfamiljshuset på Domherregränd har varit ett av kommunens psykiatriska boenden enligt socialtjänstlagen sedan tidigt 90-tal, med ett tiotal platser och brukare i åldrarna 40-65 år. 

Över en natt förlorade de sina bostäder och många tillhörigheter i branden, då lägenheterna blev kraftigt vatten- och rökskadade.

 – Vi har kunnat erbjuda brukarna ett akut, tillfälligt boende där alla är samlade nu, säger Lahib Yousif, verksamhetschef inom socialförvaltningen.

undefined
Polisen utredde initialt branden som allmänfarlig vårdslöshet men nu har brottsrubriceringen ändrats till misstänkt mordbrand.

Fastigheten ägs av privata Heimstaden (tidigare Nordhalla) som köpte upp cirka 1 300 av Lulebos lägenheter vid den stora utförsäljningen av allmämnyttan i Luleå 2015-2016. 

Enligt Lahib Yousif har Heimstaden ansvar att bygga ett nytt stödboende i Hertsöområdet.

– Vi förväntar oss det. Vi har ett avtal med Heimstaden där detta finns med men jag kan inte svara mer på detaljerna i nuläget.

Hur snart kan ni meddela en mer permanent lösning?

– Jag har sagt ”Så fort som möjligt” men i övrigt måste Heimstaden svara på det. 

I övrigt beskriver verksamhetschefen att utrymningen vid branden gick bra. Personalen backades upp av beredskapschefen inom socialförvaltningen som fanns på plats också.

– Personalen har agerat enligt alla rutiner, försökt lugna ner brukarna med information och trygghet. Vi hade sjuksköterskor där också för att hjälpa med krisstöd. 

undefined
"Alla lägenheter är vattenskadade och mycket tillhörigheter ska ha förstörts, enligt räddningstjänsten. Det blir försäkringsfrågor för brukarna", säger Lahib Yousif, verksamhetschef inom socialförvaltningen i Luleå.

Samtidigt drabbas brukarna hårt nu då de inte har haft någon tillgång till sina bostäder och tillhörigheter sedan branden.

– Alla lägenheter är vattenskadade och mycket tillhörigheter ska ha förstörts, enligt räddningstjänsten. Det blir försäkringsfrågor för brukarna och jag tror att alla är försäkrade, säger Lahib Yousif. 

Som verksamhetschef har hon hållits underrättad kring händelsen men ska inte ha fått höra något om eventuella brandorsaker. 

Yousif hade ännu under måndagen inte heller nåtts av informationen att polisen har ändrat brottsrubriceringen från allmänfarlig vårdslöshet till misstänkt mordbrand, alltså att branden i flerfamiljshuset kan ha varit anlagd. 

– Det är allvarligt. Polisens utredning får visa vad det handlar om. 

Men verksamhetschefen tror inte att någon av brukarna kan komma att misstänkas i ärendet. 

– Nej. De saknar sina hem nu och branden ska ha uppstått på vinden ovanför en lägenhet som inte tillhör brukarna.

undefined
Förödelsen efter branden. Det eldhärjade flerfamiljshuset på Domherregränd inhystE ett av kommunens psykiatriska boenden, med ett tiotal platser och brukare i åldrarna 40-65 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!