– Det är många allvarliga fel begångna här, säger Dan Ankarholm, gruppledare för Sjukvårdspartiet.
Granskningen gällde lokalförsörjning, och genomfördes på kommunrevisorernas uppdrag (se faktaruta). Resultatet presenterades i februari 2019.
Revisorerna ville se ett antal brister åtgärdade. Bland andra:
* Skyndsamt utarbeta en fastighetsstrategi.
* Skyndsamt utarbeta en lokalförsörjningsplan.
* Skyndsamt utarbeta en underhållsplan.
* Fastslå vem som har rätt att förhandla och teckna hyresavtal.
Första instans blev stadsbyggnadsförvaltningen och stadsbyggnadsnämnden, som i sitt svar i mars 2019 konstaterade att vissa åtgärder redan var på gång men också lovade att utföra andra åtgärder. Sedan hände...ingenting.
– Vi kände inte till att ärendet inte lämnats till kommunstyrelsen. Det fick vi klart för oss när vi kollade med revisionen i höstas om vilket svar de fått kring dessa åtgärder. Förklaringen från revisionen varför de i sin tur inte uppmärksammat detta uppfattade jag var att de bytt ordförande, säger Ankarholm.
Revisorerna skickade en skrivelse i oktober, där man efterlyste ett svar samt information om vad som gjorts sedan mars 2019.
I december hanterades ärendet i kommunstyrelsens arbetsutskott, där man konstaterade att man delade bilden från stadsbyggnadsnämnden samt att "rapporten och förvaltningens arbete går i linje med önskad utveckling".
När kommunstyrelsen tog beslut på måndagen gjorde de fyra partierna i Samverkan Luleå (C, L, KD och SJVP) ett eget yttrande.
– För det första tycks allvarliga brister inte åtgärdats under lång tid, trots att kravet är "skyndsamt" i flera fall. Ingenting redovisas i det nya svaret. Fullständigt oacceptabelt. För det andra anser vi att kommunstyrelsen brustit i sin uppsiktsplikt över stadsbyggnadsnämnden. För det tredje saknas en viktig handling från revisorerna i beslutsunderlaget. Det är mycket upprörande, säger Dan Ankarholm.
Mellan att ärendet hanterades i utskottet och kommunstyrelsen tillfogades en formulering om att revisorerna skickat en påminnelse. Ankarholm uppger att det är revisorernas skrivelse som avses.
– Det är bara jag som har den, eftersom jag följt upp ärendet under hösten. Jag fick den av kommunstaben. Inga andra ledamöter har sett den. Det är nästan så att jag tror att de mörkat den, säger Ankarholm.
Kommunalrådet Fredrik Hansson (S) anser inte att det handlar om en mörkning.
– I påminnelsen har man lagt till helt nya frågor och den måste hanteras för sig själv.
Hansson beklagar att ärendet försvunnit under vägen.
– Det är givetvis olyckligt att man missat detta från stabens håll. Hur det kunde hända vet vi inte. Det är en gåta. Ärendet är inte uppdaterat och nästan två år gammalt, men nu när det dykt upp måste vi ändå behandla det.
Det finns inga åtgärder redovisade i svaret?
– Det är två olika frågor. Det ena är svaret som avser 2019 och då tyckte vi att nämnden hade rätt åtgärder planerade och svarade bra. Sen måste vi öppna ett nytt ärende för att svara på frågan om uppföljning gällande resten av 2019 och 2020. Det innebär att vi behöver göra ett nytt utredningsarbete. Svar beräknas till våren.
Anser du att kommunstyrelsen brustit i sin tillsyn?
– Nej, det tycker jag inte i och med att nämnden har svarat. Men det är en miss.
Enligt nämnden är alla åtgärder gjorda utom fastighetsplanen.