I oktober fick kommundirektören i uppdrag av den politiska majoriteten att lämna förslag på en annan uppdelning av ansvar mellan de politiska nämnderna och kommunstyrelsen.
Kommunstyrelsen vill ha ansvar för översiktlig samhällsplanering, trafikplanering, mark och exploatering. Ansvaret för service flyttas från kommunstyrelsen till en nämnd, sannolikt stadsbyggnadsnämnden och en ny nämnd ska bildas med ansvar för gymnasieskolan, vuxenutbildningen, arbetsmarknadsfrågor och integration.
Inom kort kommer besked hur kommunens nya förvaltningsorganisation ska se ut.
– Jag räknar med att ta tid på mig till den 20 april, då kommer jag att kommunicera mitt beslut om den övergripande förvaltningsstrukturen, säger Anna Lindh Wikblad.
Hon tillägger sedan att det är ett beslutsförslag, som ska förhandlas med de fackliga organisationerna.
Konsultföretaget Public Partner har anlitats av kommundirektören. Konsulterna har genomfört intervjuer med 46 personer, inklusive fyra ledande politiker och haft fyra seminarier. Slutrapporten lämnades till kommunen i förra veckan.
– Det är för tidigt att säga hur jag landar, det kommer nog att finnas en igenkänning i rapporten, säger Anna Lindh Wikblad.
Konsultrapporten ger ingen tydlig rekommendation hur förvaltningsorganisationen för den nya gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden (även kallad kompetensförsörjningsnämnden) ska se ut.
– Där har jag inte fått någon tydlig riktning från rapporten. Det får jag fundera på, säger Anna Lindh Wikblad.
Tre alternativ finns:
- fortsätta som nu där två förvaltningar rapporterar till den nya nämnden.
- föra ihop barn- och utbildningsförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen till en gemensam förvaltning som rapporterar till barn- och utbildningsnämnden och den nya nämnden.
- en helt ny kompetensförsörjningsförvaltning bildas av gymnasiet och arbetsmarknadsförvaltningen.
Politiken vill ha ökat fokus på kompetensförsörjning, därav den nya nämnden. Kommundirektören säger att hennes uppgift är att se till att den nya förvaltningen bibehåller kontakten mellan grundskolan och gymnasieskolan.
Beslut om nya reglementen för nämnderna måste tas av kommunfullmäktige. I bästa fall kan beslut tas på fullmäktige i maj säger Anna Lindh Wikblad.
– Vi hoppas kunna ha de nya nämnderna igång efter sommaren. När det gäller förvaltningsorganisationen kommer det att ta ännu längre tid. Förhoppningsvis är den nya organisationen fullt ut i drift till årsskiftet, säger Anna Lindh Wikblad.
Hinns det med?
– Om det inte händer några stora skiftningar i beslutsprocessen kring reglementena ska vi kunna hålla tidplanen.
Stadsbyggnadsnämnden kommer troligtvis att ändra namn, ett arbetsnamn är teknik och service.
Leder allt det här till att personal måste byta kontor?
– Nog kommer det säkert bli vissa omflyttningar. Nu har vi ett stort projekt kring Mården, tanken är att service till medarbetare och medborgare ska vara här. Det kommer att vara flera förvaltningar som har medarbetare i flera lokaler, säger Anna Lindh Wikblad.
Vad blir kvar på Stören i Södra hamn?
– Det återstår att se. Först ska vi lägga pusslet hur organisationen ska se ut. Det som är medborgarnära ska vi samla på Mården, det som har tydlig koppling till att stötta politiken i stadshuset. På Stören finns ett antal personer, många kommer säkert att vara kvar där, säger kommundirektören.