Sommaren 2020 blev rådhusets framtid en het politisk fråga. Huset var slitet. Ett läckande tak signalerade behovet av akuta åtgärder.
Luleås politiker ställdes inför den intrikata frågan om bevarande eller rivning. På Norrbottens-Kurirens insändarsidor argumenterades det med eftertryck för en upprustning.
Den politiska debatten utmynnade i att sex miljoner kronor investerades inför Luleås 400-årsjubileum för att ge trähuset ett nytt spåntak samt en ny panel på en av byggnadens sidor.
Rådhuset har fört en tynande tillvaro sedan den upphörde att vara ett friluftsmuseum 1938. Byggnaden är kallställd under större delen av året. På senare år har den hyrts ut sporadiskt under sommartid till evenemang eller sommarkafé.
Helén Wiklund Wårell, chef för stadsbyggnadsförvaltningen, har i dag inga svar på frågor om rådhusets framtid.
– Vi har nyligen skickat in en skrivelse till länsstyrelsen att det ska bli byggnadsminne. Det finns inget färdigt förslag än, men däremot tittar vi på sträckan från norra till södra hamn. I det finns tankar på hur man kan nyttja rådhuset. Arbetet befinner sig i ett tidigt stadie.
Vad anser du om förslaget?
– Det ligger inte riktigt i min natur att stapla problem, men jag kan se en hel del utmaningar. Att flytta rådhuset blir inte lätt, inte minst med tanke på de stora pengar som vi redan investerat i parken. Sedan handlar det om tillgänglighetsfrågor, alla måste kunna ta sig upp på övervåningen. Rådhuset är underutnyttjat i dag, men jag är tveksam till en flytt.