I och med digitaliseringen och erfarenheterna av pandemin har kommunen anammat distansarbete på bred front som en förmån för alla kontorsanställda.
Som en följd jobbar många hemifrån stora delar av arbetsveckan – alltifrån administratörer till ekonomer, ingenjörer, jurister, mellanchefer och flera andra yrkeskategorier.
– Hemarbete är ”det nya normala”. Därför vill vi att det ska vara möjligt att jobba upp till 50 procent på distans, säger Anna Lindh Wikblad.
Så länge det fungerar utifrån verksamhetens behov är hemarbetet tillåtet, menar kommundirektören.
– Det funkar för alla som inte har en platsbunden arbetsplats och kommunen har många ”skrivbordsarbetare”, hundratals anställda handläggare och andra per förvaltning. Lärare och de inom äldreomsorgen har det förstås svårare.
Den gamla "stämpelklockan" är ett minne blott och numera loggar personalen in via mobiltelefonen eller datorn när de börjar arbeta, så även hemifrån.
Därför kan också arbetsplatserna i stadshuset, liksom i exempelvis kommunens nya servicecenter på Timmermansgatan, stå tomma delar av arbetsveckan.
– Alltfler har övergått till ”flexplatser”. Vi har få som sitter på egna kontor numera.
Kommundirektören anser att förmånen att få arbeta hemifrån är avgörande för kommunens attraktionskraft som arbetsgivare.
– Hemarbete är viktigt inte minst för yngre anställda som vill ha en rörlighet på jobbet. Det är en av de förmåner som kommunen faktiskt kan erbjuda, till skillnad från höga löner eller andra villkor.
Men alla är inte övertygade om att den nya personalpolitiken är lyckad.
I ett anonymt brev till Kuriren beskrivs en osund, ineffektiv kultur i främst stadshuset, där kommunstyrelseförvaltningen sitter men även flera avdelningar.
Tipsaren är kritisk mot att så många av kommunens hemmajobbare sköter alltifrån "disk, tvätt och städning till tandläkarbesök och bilservice" under arbetstid.
"Det finns ingen kontroll. Personalen kan göra som de vill. Förr jobbade jag åtta timmar om dagen. Nu med all slapphet jobbar jag högst fyra-fem timmar", skriver hen.
Lindh Wikblad vill inte kännas vid den negativa beskrivningen.
– Med ett fungerande ledarskap blir det inte slöare och slappare bara för att man kan ha valmöjligheten var man kan jobba.
Ser du inga risker med att hemarbetet missbrukas?
– Bara om man inte har satt upp tydliga spelregler. Detta ställer högre krav på cheferna, som måste hitta nya sätt att följa medarbetarna på, coacha och vara närvarande på distans.
Är cheferna ”närvarande” när medarbetarkontakten blir alltmer digitaliserad?
– Det förväntar jag mig. Att anställda går hemma i kalsonger till lunch, är därför rykten som jag inte köper, säger Lindh Wikblad som själv har tagit emot anonyma brev från personal med liknande kritik.
Samtidigt medger hon att hemarbetet innebär utmaningar.
– Det finns alltid individer som missbrukar jobbet, oavsett om vi har stämpelklocka eller ej. Det ska inte förekomma att man är hemma och tvättar när man egentligen ska jobba. Om sådant uppdagas får man inte arbeta hemifrån längre.
Även om hon inte känner igen sig i beskrivningen av bristande arbetsmoral ska Lindh Wikblad ta frågan vidare med ledningsgruppen nu.
– Alltid bra att prata i arbetsgrupperna om det finns rutiner som behöver skärpas. Det är levande samtal kring detta hela tiden, säger kommundirektören.