Debatten om stängningen av härbärget är intensiv. Kritik mot kommunledningens förslag om att stänga det från och med den sista januari kommer både från personer som arbetar inom eller på andra sätt är engagerade i verksamheten, som från människor som riskerar att stå utan tak över huvudet i vinter. Även delar av oppositionen är kritiska.
Den 21 december kommer ärendet att behandlas av kommunfullmäktige.
– Det är klart att jag förstår Amnestys perspektiv här. Men jag tänker ändå att kritiken är obefogad. Nödperspektivet finns alltid och ingen ska behöva stå utan tak över huvudet. Den delen försvinner ju inte, vi har ju vandrarhem och andra inrättningar att tillgå för människor i nöd, säger Fredrik Hansson.
Men vandrarhem kostar ju för den som vill bo där?
– Nej, det är ju något som socialförvaltningen i så fall ordnar med.
Fredrik Hansson tycker att hela frågan om hur kommunen ska arbeta förebyggande mot hemlöshet är tydligt belyst i socialförvaltningens förslag.
Han instämmer med sin partikollega Bodil Wennebrandt Sevastiks uttalande förra veckan om att det inte handlar om några besparingar.
Han påpekar också att Luleå kommun under lång tid stod utan natthärbärge.
– Det är många kommuner som inte erbjuder detta. Betyder det i så fall att alla dessa kommuner bryter mot lagen? Jag köper inte heller det där argumentet om att en stängning av härbärget skulle vara en fara för människors liv och hälsa. Om en nödsituation uppstår, då tar vi hand om den.