Kommunalråd från norr vill inta maktens korridorer i Bryssel

Två kommunalråd från Norrbottens län står högt upp listorna inför EU-valet. En kandiderar för klimatet. Den andra för säkerhetsfrågorna. "Just nu ser jag EU som garanten för att vi ska slippa använda Nato. Om vi lyckas hålla Ukraina på fötter", säger Isak Utsi, (S).

"Det som händer på europeisk nivå påverkar det lokala. Det är väl det man upptäcker ganska snabbt i kommunalrådsvardagen", säger Henrik Blind (MP).

"Det som händer på europeisk nivå påverkar det lokala. Det är väl det man upptäcker ganska snabbt i kommunalrådsvardagen", säger Henrik Blind (MP).

Foto: Paul Wennerholm/TT

Luleå2024-05-05 10:45

Sverige har 21 ledamöter av EU-parlamentets 705 platser. I valet 2019 tog Miljöpartiet två mandat men fick ytterligare ett i samband med att Storbritannien lämnade unionen. Före detta kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) var en av de politiker som fick flest personröster förra valet, endast moderaten Tomas Tobé fick fler.

undefined
Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, Nacka, är ett toppnamn i EU-valet och fick procentuellt flest personröster i valet 2019.
undefined
Tomas Tobé (M) i Europaparlamentet.

Henrik Blind, 45, står på sjätteplats, som renägande kommunalråd, på Miljöpartiets lista inför valet 9 juni.

Det händer på saker på hans hemmaplan. Jokkmokksborna gick man ur huse, bland annat på första maj, för att protestera med neddragningar inom vården. "Ett gräsrotsinitiativ", säger han – och han var inbjuden talare.

– Trygg och likvärdig hälso- och sjukvård ska gälla även oss. Vi är också med och bidrar, och betalar lika mycket i den regionala skatten, säger Henrik Blind.

Bortsett från gruvprotesterna i Kallak har han inte sett orten sluta upp i en fråga på samma tidigare.

– Jag har bott här i hela mitt liv och det är nog första gången jag upplever det, förutom gruvdemonstrationerna. Det var 300 personer, ung som gammal.

Du är kommunalråd i dag, varför ställer du upp i EU-valet?

– Jag tycker det är oerhört viktigt med representation. Att det finns röster från hela EU-området, speciellt från vårat arktiska perspektiv. Klimatförändringarna går som snabbast här. Det är oerhört viktigt att våra röster hörs, att vi vittnar om det händer, säger han.

– Människor ser klimatförändringar i sin vardag och börjar förstå att något måste göras.

Henrik Blind är tydlig med att han kandiderar för klimatet och naturen. Han vill vara en röst i den gröna omställningen – och att den sker rättvist.

– Man ska prata om grön omställning i ordets rätta bemärkelse. Det är inte bara industri, utan det ska vara socialt och ekologiskt hållbart. Det ska vara lätt att kunna leva klimatsmart, att det finns tillgång till buss istället för bil. Det ska inte bygga på tjocklek på plånbok att ställa om från fossilt.

undefined
EU-parlamentet i Strasbourg. Den 9 juni kan du rösta i din vallokal. Förtidsröstningen öppnar 22 maj.

Speciellt viktigt är det för ett län som Norrbotten som har mycket unika värden och traditionella näringar som är direkt beroende av naturen, menar han.

Hur ser du på dina chanser att ta dig till EU?

– Vi har ju personval i det här valet, så chansen finns ju. Men det är svårt att spekulera om. Om man kandiderar i ett val så ingår det att man tänker att man kan bli vald, säger Henrik Blind.

Hur skulle du göra med kommunalrådsrollen, om det blir EU?

– Det får jag ta ställning till då. Man kan ju bara vara 100 procent kommunalråd eller 100 procent EU-parlamentariker. Det jag vet är att jag kommer aldrig lämna Jokkmokk. Jag trivs väldigt bra här. Sedan kan man vara utlånad delar av livet, periodvis på andra ställen, men basen är här.

På frågan om hur han ser på försvars- och fredsfrågor blir svaret att man inte kan ge upp tanken på fred i Europa.

– När det pågår krig i världen är risken stor att frågan om att stoppa klimatkrisen hamnar längre ner på prioritetsordningen bland de olika nationerna. Just klimatfrågan är något universellt, något som vi alla på den här planeten behöver jobba tillsammans med, säger Henrik Blind.

undefined
Före detta Luleåbon och vänsterledaren Jonas Sjöstedt, Umeå, är ett toppnamn i EU-valet och högst upp på Vänsterpatiets lista. Han är en av få norrlänningar på valbar plats. Nyligen föreläste han på Sunderby folkhögskola och Luleå var enda orten i Norrbotten som han besökte under sin turné.

Socialdemokraterna har haft fem mandat (se faktaruta för övriga partier) i parlamentet. På åttondeplats på deras valsedel står Isak Utsi, 32, kommunalråd i Arjeplog. Han är bördig från Porjus i Jokkmokks kommun och har bott i Luleå i nio år, där han under tiden bland annat studerat vid Luleå tekniska universitet, jobbat som affärsutvecklare och varit ordförande i den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra. Han lämnade Luleå för Arjeplog 2020.

Hur kommer det sig att du ställer upp i EU-valet?

– Jag tror på samarbetet i sig, vi kan inte lösa alla utmaningar på egen hand. Som kommunalråd ser jag dessutom förslag som kommer, som inte är anpassade efter våra förutsättningar. Många har blickarna riktade mot norra Sverige och har en idé om vad vi ska bidra med, vad vi ska vara och vilka beslut vi ska fatta. Det kanske inte stämmer överens med våran vilja. Det är viktigt att norra Sverige finns med, att våran röst hörs i parlamentet, i Bryssel och Strasbourg.

Säkerhetsfrågor står högt på hans agenda. Isak Utsi anser att EU behöver kunna stå för stabilitet, styrka och säkerhet i en farlig tid – vare sig det handlar om gängkriminalitet eller krig.

Och en förutsättning för det är att främja sammanhållningen.

– Vi behöver hålla samman Europa. Splittras vi, som vissa vill, och länder ställs mot länder försvagas motståndskraften som vi behöver ha. Högerextrema krafter ser ut att växa ganska mycket i Europaparlamentet och i enskilda länder. Vi behöver ta i med hårdhandskarna mot stater som inte lever upp till demokratiska grundvillkor, som monterar ned demokratin. Det kan vi inte tolerera, då ska man inte ha tillgång till EU-medel och i förlängningen inte ha sin rösträtt kvar, säger Isak Utsi.

undefined
"EU behöver vara en partner i ett samhällsbygge i norr, som både är hållbart och rättvist. Vi behöver vara i ett läge där vi får större del av kakan att stanna i norr, det skulle ge bättre förutsättningar att utveckla samhällen, anställa personal i välfärden och bygga det län som unga vill bo kvar i och som unga drömmer om att flytta till. Det tror jag är framtidsfrågan för oss", säger Isak Utsi, före detta Luleåbo, som kandiderar till EU-valet för socialdemokraterna.

Han nämner att valet i USA är en osäkerhetsfaktor för Europa samt att det är viktigt att EU håller ihop kring Ukraina.

– Vinner Putin i Ukraina är det flera andra länder som är i hans skottglugg.

Hur orolig är du för utvecklingen?

– Vi kan väl konstatera att Sverige svängde åsikt angående Nato av en anledning. Det är ju reellt hot mot europeiska länders självständighet och i förlängningen vårt sätt att leva, med demokrati, fri media och fri åsiktsbildning egentligen. För norra Sverige, utifrån vårat geografiska läge, kan vi bara konstatera att vi är väldigt nära Ryssland och just nu ser jag EU som garanten för att vi ska slippa använda Nato. Om vi lyckas hålla Ukraina på fötter, säger han.

Ett starkare rättsligt samarbete mellan EU-länder är något han vill se, exempelvis starkare samarbete mellan länders polismyndigheter.

– Vi ser att den organiserade brottsligheten är gränsöverskridande och den kan vi inte komma åt fullt, menar jag, om vi inte har ett starkare rättsligt samarbete. För norra Sveriges del har vi historiskt sett varit lite mer fredade sett till den tyngre brottsligheten, men i takt med att det investeras mer i Norrbotten följer de kriminella med, säger Isak Utsi.

Enligt en opinionsundersökning gjord på uppdrag av Europaparlamentet som tar tempen på vilka frågor som är viktiga bland väljarna framgår det att svenskar tycker att klimatfrågan är viktigast, men även kampen mot terrorism och organiserad brottslighet var viktiga valfrågor, rapporterar SVT Nyheter.

EU-valet

Så här har mandatfördelningen sett ut senaste mandatperioden:

Moderaterna: 4, Centerpartiet: 2, Liberalerna: 1, Kristdemokraterna: 2, Arbetarepartiet-Socialdemokraterna: 5, Vänsterpartiet: 1, Miljöpartiet de gröna: 3, Sverigedemokraterna: 3. Valdeltagandet i Sverige var på cirka 55 procent.

Med på listorna inför valet 2024 finns flera Norrbottningar, bland andra:

Moderaterna: Birgit Meier-Thunborg, 64, Norrbotten (plats 12)

Kristdemokraterna: Krister Pounu, 39, Kiruna (plats 26)

Centerpartiet: Sven Tornberg, 53, Haparanda (plats 4)

Liberalerna: Per Lampinen, 42, Arjeplog (plats 26)

Vänsterpartiet: Glenn Berggård, 70, Luleå (plats 16)

Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!