Nya riktlinjer – kommunens skolor får förtur till sporthallarna

De kommunala skolorna ska ha förtur till sporthallarna, när det är ont om halltider.
Det är innebörden i de nya riktlinjerna som ska införas för att boka tider i Luleås sporthallar.
Beslut ska tas av kultur- och fritidsnämnden på onsdag

"Det kan bli trångt exempelvis i Bergvikshallen. Då har vi skrivit så att kommunala lokaler används i första hand av kommunala skolor" säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

"Det kan bli trångt exempelvis i Bergvikshallen. Då har vi skrivit så att kommunala lokaler används i första hand av kommunala skolor" säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Foto: Privat

Luleå2025-02-18 05:00

Nya riktlinjer ska införas i sommar för att boka tider i Luleås sporthallar och andra inomhusanläggningar. Nytt är tidsbokningen även ska gälla under skoltid och att kommunala skolor ska prioriteras före friskolorna. De kommunala skolorna ges förtur till gymnastik- och sporthallar som ligger i eller i anslutning till verksamhetens hemvist.

Beslut ska tas av kultur- och fritidsnämnden på onsdag. 

Förändringen kommer att påverka framförallt Nya Läroverket på Bergviken som använder Bergvikens sporthall för sin idrottsundervisning.

– Beroende på hur befolkningsutvecklingen blir, hur mycket elever det är vid olika skolor så kan det mycket väl bli så att det blir trångt exempelvis i Bergvikshallen. Då har vi skrivit att i det fallet så används kommunala lokaler i första hand till kommunala skolor, säger avdelningschef Patrick Zetterkvist på kultur- och fritidsförvaltningen.

För två år sedan tog barn- och utbildningsnämnden beslut om skolstrukturen i centrum dit även Bergviken räknas. En ny utökad skola, Midskogen, med plats för upp till 500 elever i årskurs F-9 ska ersätta det som förut hette Montessoriskolan.

För att den nya skolan ska bli möjlig måste förskolan och Kulturskolan lämna sina nuvarande lokaler på Midskogen. Än så länge är det inte klart vart Kulturskolan kan flytta, då den tidigare planen att flytta verksamheten till Förvaltningshuset stupade på platsbrist, eftersom gymnasieskolan behöver hela huset. 

Förskolan behöver också nya lokaler, alternativet som kommunen undersöker innebär en kombination av förskola och äldreboende på den obebyggda tomten vid Bergvikens vård- och omsorgsboende.

När den nya Midskogen-skolan är i full drift kan det finnas drygt 900 elever i skolorna på Bergviken, när man även räknar med eleverna som går på friskolan NLV.

– Då kan det bli problem med tider i Bergvikshallen, säger Patrick Zetterkvist.

Eftersom Bergvikshallen börjar bli till åren menar han att kommunen kan bli tvungen att bygga en större sporthall på Bergviken. 

– Bergvikshallen är en äldre anläggning som kanske behöver ersättas i hyfsad närtid. Då måste man ju ta med sånt också i beräkning om vi ska göra något nytt eller hur vi ska välja att göra, säger Patrick Zetterkvist.

Några pengar till en ny sporthall på Bergviken finns inte med i kultur- och fritidsnämndens budget. Kostnaden för en fullstor hall ligger på cirka 100 miljoner kronor enligt Zetterkvists tidiga uppskattning.

– Då skulle man gärna vilja bygga en fullstor hall innan man gör någonting med Bergvikshallen i så fall. För den är väldigt fullbokad, både dag och kväll, säger Patrick Zetterkvist.
Kultur- och fritidsförvaltningen ska även fortsättningsvis sköta om lokalbokningen. 

– Det blir en väldigt liten förändring för föreningslivet. Sedan kommer vi att göra ett jobb tillsammans med föreningslivet för att titta på hur vi kan använda anläggningarna mer effektivt, för att kunna skapa mer yta för träning, säger Patrick Zetterkvist.

Några anläggningar är undantagna från de nya riktlinjerna, som börjar gälla den 1 juli i år. Det är Arcushallen, ishallar, idrottsplatser med konstgräs, isrinkar, badhus, Luleå Energi Arena A-hall och B-hall samt Porsö sporthall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!