– Jaså, det var en nyhet för mig. Jag blir väldigt förvånad. Att det går att hålla sig undan så länge utan problem känns inte alls bra, säger bolagets tidigare styrelseordförande.
Åklagare Rickard Finnberg, som lett utredningen, anser att han gjort det som stått i sin makt för att den misstänkte chefen skulle lagföras.
– Som förundersökningsledare kan jag säga att samla in bevis och förhöra personer som sedan inte leder till åtal kan vara ett frustrerande moment, säger han.
Hur tror du att allmänhetens förtroende för rättsväsendet påverkas av en sådan här historia?
– Att det tagit så här lång tid är inte acceptabelt. Absolut, jag har full förståelse för att det påverkar förtroendet.
Chefen polisanmäldes i oktober 2019, sedan styrelsen fattat misstankar efter att en ekonomisk översyn gjorts.
Misstankarna gällde att chefen gjort privata inköp av varor och drivmedel, samt även resor, på det kommunala bolagets bekostnad, för minst 400 000 kronor. Svindleriet kunde handla om så mycket som en miljon kronor.
Bolags-vd:n var på väg att lösas ut innan misstankarna var kända, vilket skulle handla om en årslön. Men uppgörelsen stoppades.
Rickard Finnberg säger att han inte kan gå in i detalj på varför utredningen dragit ut på tiden.
– Den korta versionen är att vi inte kommit åt att förhöra personen. Det har gjorts många ansträngningar och försök. Jag vet att polisen haft kontakt med personen, som lovat att inställa sig, men så har inte skett.
Men i år, mer än 3,5 år efter polisanmälan, lyckades man ändå få till ett förhör på svenska ambassaden i Thailand.
– Personen hade förklaringar i sådana delar att jag insåg att jag inte skulle kunna bevisa att brottet var grovt. Det som återstod var brott av normalgraden, och för det hade preskriptionstiden gått ut. Det är superbeklagligt, men när utredningen drar ut på tiden blir bevisningen också svårare.
Finnberg har under samma tid parallellt utrett den omfattande Lulebohärvan, men att den skulle påverkat utredningstiden av chefen anser han inte.
– Nja, egentligen inte. Resursbrist hos polisen tror jag inte har varit den avgörande faktorn i alla fall.
Rickard Finnbergs uppfattning är att chefen befunnit sig utomlands större delen av tiden efter att polisanmälan gjordes.
– Vad jag förstår har personen flyttat permanent från Sverige.
Fotnot. I en tidigare version av artikeln uppgavs att vd:n lösts ut med en årslön, men det var alltså felaktigt. Styrelsen hann stoppa avtalet när misstankarna om brott uppdagades.