På socialnämndens enskilda utskott presenterades den internutredning som socialförvaltningen gjort angående händelsen då en dement man lämnade Fyrens korttidsboende och åkte hem till sin hustru. Personalen hade inte upptäckt att han var försvunnen.
– Vi har satt in kodlås på hissarna och vi har påbörjat installera hotellås på våra dörrar på Fyren. Vi jobbar vidare med genomförandeplaner, att man ska jobba mer aktivt med varje persons behov av insatser, säger Gabriella Sjöström, verksamhetschef för hälso-, sjukvård och rehabilitering på kommunens socialförvaltning.
Hon betonar att det är jätteviktigt att personalen lyssnar av personens levnadsberättelse så att man vet vilket behov av hjälpmedel och tillsyn som personen har.
– Vi har människor som inte alltid är adekvata som kommer periodvis till oss. Ofta längtar man hem, man vill hem varje dag. Då gäller det att motivera personen. Det är viktigt att personalen jobbar med varje persons behov på det sättet, så de känner sig trygga.
Kommer kommunen att göra en anmälan enligt lex Sarah till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg?
– Nej, vi har valt att inte göra det. Den utredning vi har gjort och de insatser vi har satt in tycker vi är tillräckliga. Att anmäla vidare skulle nog inte innebära någon annan förändring, säger Gabriella Sjöström.
Hur säkerställer ni att det inte bara blir en fråga om fler lås?
– Det är inte bara lås som är viktigt här, det är ett komplement till våra genomförandeplaner. Vi kommer också att jobba med kontaktpersoner och stödpersoner, där ska vi tydliggöra rollen och uppdraget. Det är ett jobb vi kommer att göra under hösten, säger Gabriella Sjöström.