I tolv år gladde hon matgästerna i den prisade restaurangen Doktorsvillan i Piteå. Det renderade bland annat i en plats i White guide som varje år testar 500 matställen i Sverige.
Till slut valde hon att bryta sig loss ur rutinen.
– Egentligen hände inget dramatiskt utan jag kände att jag ville laga mat på ett annorlunda vis. Det var dags att ta steget till något nytt, berättar 45-åriga Sara Dupuich.
I ett vanligt villakvarter har hon låtit bygga ett litet produktionskök i garaget. Företaget Kallskänkan är i dag inriktat på catering och spridda gästspel, men det pågår ett arbete att bygga en "hemma-hos-restaurang" som ska kunna ta emot mindre sällskap.
Under de senaste åren har Sara Dupuich utvecklat en rad matprodukter som är baserade på råvaror från närområdet. Här kan kunderna välja mellan lunchlådor, helgpåsar och hemlagad marmelad för att ta några exempel.
– Kallskänkan ger mig den totala friheten i köket. Jag kan ägna mig åt gammeldagskokkonst och kombinera det med nytänkande. Det ger mig en möjlighet att göra något av alla mina galna idéer.
Det är Sara Dupuich som har skapat Lapplands nya landskapsmåltid. Menyn startar med en skogspromenad till förrätt.
Med hjälp av Mathantverkets i Vuollerim prisade Gärdaost har hon skapat en ostkräm som serveras med marmelad på granskott, torkat grötbröd och en skogssallad med torkade nässlor, torkade musöron från fjällbjörk, rölleka och rödklöver.
– Jag har jobbat mycket med skogen som inspirationskälla. Vi sitter på en riktig guldgruva häruppe med flera små matproducenter i Lappland som levererar med hög kvalitet. Genom åren har jag har valt att samarbeta med Mathantverket, som med hjälp av sin besättning av fjällkor, skapat en ost som vunnit många priser, förklarar Sara Dupuich.
Varmrätten består av helstekt reninnanlår med lingonsky samt gräddstuvande små paltar fyllda med rökt fläsk som serveras med syltad skogssvamp.
Efterrätten levereras i en liten kåsa. Det är en sorbet på hjortron med fjällkomjölkpudding på en kvannesockrad gahkku, som är ett tunt, segt hällbröd bakat på samiskt vis.
Lapplands landskapsmåltid kommer att presenteras i Stockholm i oktober. Det ingår i ett landsomfattande projekt, som går ut på att skapa nya representationsrätter för Sveriges 25 landskap.
Bakom initiativet står bland annat Gastronomiska akademin. Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten har samarbetat för att ta fram de tre nordligaste menyerna genom att uppmana professionella kockar samt elever på restaurang- och hotellutbildningar att skicka in sina förslag till en trerättersmeny.
– Det kom inte in så många som vi hade kunnat önska, men bidragen höll en hög kvalitet. Det har varit lätt att utse det vinnande bidraget. Jag känner mig stolt och trygg med bidragen från Norrbotten, Lappland och Västerbotten, säger Hulda Wirsén, samordnare för Norrbottens livsmedelsstrategi.
Landskapsmåltiderna har skapats för att representera landskapet, men när det gäller Lappland valde ni ändå en kock från Norrbotten. Finns det inte ett behov att lyfta fram landskapets egna kockar?
– Vi gick i våras ut med en bred inbjudan och annonserade öppet för att skulle bli exakt samma möjligheter för alla aktörer - även för de från Lappland. Vårt val föll på ett riktigt bra bidrag. Jag känner mig jättenöjd, svarar Hulda Wirsén.