Ett surströmmingstest är inget som Norrbottens-Kuriren tar lättvindigt på. Därför har vi i år samlat ihop en jury med synnerligen vältränade smaklökar. Det handlar om fem krogprofiler med ett särskilt gott öga till den norrbottniska delikatessen med sin umamimättade doft.
Det räcker med sex telefonsamtal för att samla ihop juryn. Den sjätte tillfrågade visar sig vara bortrest.
– Om jag äter surströmming? Jag minns fortfarande känslan av en oförlåtlig oförrätt, när jag som liten grabb placerades vid barnbordet och fick varm korv, medan de vuxna smaskade i bordet intill. Jag älskar surströmming, utbrister kocken Tomas Larsson.
Vi samlas på en strand intill Luleälven, där Örnviks konferensanläggning förtjänstfullt hjälpt till med förberedelserna.
En jurymedlem visar sig redan hunnit äta surströmming två gånger innan testet. Isabella Wallstén ingår nämligen i teamet bakom Grand Kallax, som "burkade" dagen innan testet. Enligt byatraditionen får arbetslaget en mumsbit innan firrarna placeras i sina burkar.
– Surströmming är inget som vi skämtar om i byn. I min familj finns det risk för svartlistning, om jag får höra att någon öppnat en burk utan att bjuda mig, säger Isabella Wallstén och ser ut att mena vartenda ord.
I testet ingår sju burkar. Grand Kallax finns inte med eftersom den inte går att köpa i matbutiker. Fyra burkar innehåller hela strömmingar; Oskars, Kallax, Röda Ulven och Bockön som görs i Siknäs.
Juryn genomgår ett blindtest, där ingen i förväg får veta vad som finns på tallriken.
André Edlund från nystartade AT:s krog i Luleås södra hamn finner sig föranledd att förklara varför han placerar tomat på sin klämma.
– Så här lärde jag mig av min farfar. Jag vet inte riktigt varför, men vi brukar alltid äta strömming så här.
Två jurymedlemmar, Tomas Larsson och Henrik Sandberg, väljer en annan strategi.
– Jag äter strömmingen precis som den är. Behöver inget tunnbröd, det är godare utan, förklarar pubchefen på Bishops.
Krögaren Simon Laiti luktar, smakar och verkar använda alla sina sinnen, men så har han också ett särskilt intresse för norrbottniska matprodukter.
I år kommer hans restaurang Hemmagastronomin att för första gången arrangera en surströmmingsfestival.
– Vi kommer att ha två sittningar, lunch och kväll. Det är vårt sätt att hylla matkulturen häruppe i norr!
Den glada stämningen runt bordet förändras drastiskt när filéerna sent omsider dyker upp.
– Låt mig få se, hur ser en surströmmingsfilé ut, undrar André Edlund som strax ska få en ny smakupplevelse.
– Ja, inte ser det gott ut, utbrister Simon Laiti.
– För mig går filéer helt och hållet bort, då är jag hellre utan, konstaterar Henrik Sandberg bistert, men väljer att göra ett undantag av omtanke för Norrbottens-Kurirens läsare.
– Jag åt en filé förra året och hade egentligen aldrig tänkt att göra om det. Är det någon som vet varför man gör filé över huvud taget, undrar Tomas Larsson.
Frågan blir hängande obesvarad i luften, men diskussionen blir högljudd när juryns konsumtion kommer på tal. Isabella Wallstén tystar alla när hon drämmer till med upp till 14 strömmingar under samma kväll - med reservationen att "de inte får vara för stora".
Vinnaren av vårt test är lika odiskutabel. Röda Ulven är ensam om maximala 25 poäng.
Efter välförrättat värv utbrister Tomas Larsson:
– Vilken fantastisk start på dagen! Kan man få en till?