Kockens val är given - full pott för Röda Ulven

I dag kan vi avslöja kockens favorit bland årets surströmmingar. Det är Röda Ulven som vinner vårt test efter att ha fått toppbetyg från hela juryn.

Det kan vara den mest kvalificerade juryn någonsin i Norrbottens-Kurirens historia, från vänster: Simon Laiti, Tomas Larsson, Henrik Sandberg, Isabella Wallstén och André Edlund hyllar enhälligt Röda Ulven som vinnare i årets surströmmingstest.

Det kan vara den mest kvalificerade juryn någonsin i Norrbottens-Kurirens historia, från vänster: Simon Laiti, Tomas Larsson, Henrik Sandberg, Isabella Wallstén och André Edlund hyllar enhälligt Röda Ulven som vinnare i årets surströmmingstest.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-08-15 05:00

Nyheten i korthet

  • Röda Ulven har blivit utnämnd till årets bästa surströmming av en jury sammanställd av Norrbottens-Kuriren.
  • Juryn, bestående av fem krogprofiler, genomförde en blindtest med sju burkar surströmming på en strand vid Luleälven.
  • Testvinnaren Röda Ulven fick maximala 25 poäng och högsta beröm från juryn.

Ett surströmmingstest är inget som Norrbottens-Kuriren tar lättvindigt på. Därför har vi i år samlat ihop en jury med synnerligen vältränade smaklökar. Det handlar om fem krogprofiler med ett särskilt gott öga till den norrbottniska delikatessen med sin umamimättade doft.

Det räcker med sex telefonsamtal för att samla ihop juryn. Den sjätte tillfrågade visar sig vara bortrest.

– Om jag äter surströmming? Jag minns fortfarande känslan av en oförlåtlig oförrätt, när jag som liten grabb placerades vid barnbordet och fick varm korv, medan de vuxna smaskade i bordet intill. Jag älskar surströmming, utbrister kocken Tomas Larsson.

Vi samlas på en strand intill Luleälven, där Örnviks konferensanläggning förtjänstfullt hjälpt till med förberedelserna.

En jurymedlem visar sig redan hunnit äta surströmming två gånger innan testet. Isabella Wallstén ingår nämligen i teamet bakom Grand Kallax, som "burkade" dagen innan testet. Enligt byatraditionen får arbetslaget en mumsbit innan firrarna placeras i sina burkar.

– Surströmming är inget som vi skämtar om i byn. I min familj finns det risk för svartlistning, om jag får höra att någon öppnat en burk utan att bjuda mig, säger Isabella Wallstén och ser ut att mena vartenda ord.

undefined
"Egentligen bryr jag mig inte så mycket om själva surströmmingspremiären. Jag äter gärna strömming under hela året, för att det är så j-kla gott", förklarar Henrik Sandberg med eftertryck.
undefined
Sju strömmingar ingår i årets test. Juryn är enig om att hela surströmmingar är överlägset godast eftersom fiskens inälvor ger karaktär till anrättningen samt för att filéer riskerar att få en metallisk smak.
undefined
Femmannajuryn har en klar och värdig vinnare. Det är Röda Ulven som tronar i Norrbottens-Kurirens surströmmingstest 2024.
undefined
"Det vattnas alltid i munnen när man vet att det strax ska serveras surströmming", intygar Norrbottens-Kurirens surströmmingsjury enhälligt.
undefined
"Så här lärde jag mig av min farfar. Jag vet inte riktigt varför, men vi brukar alltid äta strömming med tomater", urskuldar sig André Edlund under provningen.

I testet ingår sju burkar. Grand Kallax finns inte med eftersom den inte går att köpa i matbutiker. Fyra burkar innehåller hela strömmingar; Oskars, Kallax, Röda Ulven och Bockön som görs i Siknäs.

Juryn genomgår ett blindtest, där ingen i förväg får veta vad som finns på tallriken.

André Edlund från nystartade AT:s krog i Luleås södra hamn finner sig föranledd att förklara varför han placerar tomat på sin klämma.

– Så här lärde jag mig av min farfar. Jag vet inte riktigt varför, men vi brukar alltid äta strömming så här.

Två jurymedlemmar, Tomas Larsson och Henrik Sandberg, väljer en annan strategi.

– Jag äter strömmingen precis som den är. Behöver inget tunnbröd, det är godare utan, förklarar pubchefen på Bishops.

undefined
Isabella Wallstén besitter en särskild expertis. De åtta senaste åren har hon varit med att tillverka Grand Kallax, som inte ingår i årets test.
undefined
Det är dukat för fest intill Luleälven. I årets jury ingick André Edlund, Isabella Wallstén, Tomas Larsson, Henrik Sandberg och Simon Laiti.
undefined
Årets surströmmingstest sker under stort allvar och glada skratt. Det handlar om ett blindtest, där deltagarna inte får veta vad som finns på tallriken.
undefined
Fem utvalda krogprofiler utgör årets surströmmingsjury, från vänster; André Edlund, Isabella Wallstén, Tomas Larsson, Simon Laiti och Henrik Sandberg.
undefined
Här är de sju burkar som ingick i årets test. Det handlar om fyra tillverkare; Kallx, Röda Ulven, Oskars och Bockön som görs i Siknäs.
undefined
Runt bordet delas det av erfarenheter från åratals av surströmmingsmiddagar. "Jag brukar alltid steka löken för att den inte ska vara alltför skarp", berättar Henrik Sandberg.
undefined
Skål och tack för välförrättat värv. Norrbottens-Kurirens jury utser Röda Ulven som årets vinnare.

Krögaren Simon Laiti luktar, smakar och verkar använda alla sina sinnen, men så har han också ett särskilt intresse för norrbottniska matprodukter.

I år kommer hans restaurang Hemmagastronomin att för första gången arrangera en surströmmingsfestival.

– Vi kommer att ha två sittningar, lunch och kväll. Det är vårt sätt att hylla matkulturen häruppe i norr!

Den glada stämningen runt bordet förändras drastiskt när filéerna sent omsider dyker upp.

– Låt mig få se, hur ser en surströmmingsfilé ut, undrar André Edlund som strax ska få en ny smakupplevelse.

– Ja, inte ser det gott ut, utbrister Simon Laiti.

– För mig går filéer helt och hållet bort, då är jag hellre utan, konstaterar Henrik Sandberg bistert, men väljer att göra ett undantag av omtanke för Norrbottens-Kurirens läsare.

– Jag åt en filé förra året och hade egentligen aldrig tänkt att göra om det. Är det någon som vet varför man gör filé över huvud taget, undrar Tomas Larsson.

Frågan blir hängande obesvarad i luften, men diskussionen blir högljudd när juryns konsumtion kommer på tal. Isabella Wallstén tystar alla när hon drämmer till med upp till 14 strömmingar under samma kväll - med reservationen att "de inte får vara för stora".

Vinnaren av vårt test är lika odiskutabel. Röda Ulven är ensam om maximala 25 poäng.

Efter välförrättat värv utbrister Tomas Larsson:

– Vilken fantastisk start på dagen! Kan man få en till?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!