Kockar hett eftertraktade

Det råder stor brist på välmeriterade kockar både i Sverige och i Norrbotten. En snabbt växande bransch och få som söker sig till yrket gör det svårt för restaurangerna att rekrytera personal.

Kreativitet. David Palmbo har jobbat som kock i två år. Det vikigaste för honom är en arbetsplats som ger honom möjlighet att vara kreativ.

Kreativitet. David Palmbo har jobbat som kock i två år. Det vikigaste för honom är en arbetsplats som ger honom möjlighet att vara kreativ.

Foto: Johan Söderlund

Luleå2015-01-06 06:00

– Jag går på känsla, exakta mått är för bagare, säger David Palmbo som förbereder bearnaisesås på Restaurang CG i Luleå medan köksmästaren styckar kött alldeles intill. Här har han jobbat i drygt ett år och som kock i snart två. Möjligheten att uttrycka sin kreativitet varje dag är den största anledningen till varför han blev kock.

– När jag söker ett jobb ser jag till flera olika faktorer, möjlighet till utveckling, flexibilitet och lön.

Risken att han och andra kockar i länet går arbetslösa är liten. Arbetsförmedlingens prognos är att bristen på kockar kommer fortsätta under 2015. Servicenäringen har ökat de senaste åren och företagen har inte kunnat rekrytera i den utsträckning i samma utsträckning som behovet vuxit. 30 procent av tillfrågade norrbottniska företagen inom hotell- och restaurangnäringen säger att de haft en brist på arbetskraft under det senaste halvåret, jämfört med 27 procent för ett år sedan.

Samtidigt ser utvecklingen för andra yrkeskategorier inom samma bransch, som köks- och cafébiträden, sämre ut. Luleåkrögaren Simon Laiti har idag ett stabilt team med kockar men säger att det ofta kan vara svårt att hitta persona med rätt kompetens:

– Ofta stannar man kanske på ett ställe ett år och sedan drar man vidare, det kan vara svårt att hitta bra kompetens. Det viktigaste är att man ger sina anställda en möjlighet att vara en del av företaget, så att de känner att de utvecklas, säger Simon Laiti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!