Populärt med drop in-vigsel i Nederluleå kyrka

14 par sade ja till varandra på pingstafton när församlingen ordnade drop in-vigsel i Nederluleå kyrka.

Brudparet Elias Sundvall och Sofia Wanhatalo lyssnar till prästen Petter Edberg.

Brudparet Elias Sundvall och Sofia Wanhatalo lyssnar till prästen Petter Edberg.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2022-06-04 17:21

Pingsthelgen har av tradition varit en populär helg att gifta sig på. På pingstafton var Nederluleå kyrka öppen för drop in-vigsel mellan klockan 9 och 16. Ett populärt arrangemang, då det annars gäller att vara ute ungefär ett år i förväg om man vill boka Nederluleå kyrka för vigsel sommartid.

Sofia Wanhatalo och Elias Sundvall tog tillfället i akt. De bestämde sig två veckor innan pingstafton, så det var på håret att de fick fram hindersprövningen i tid.

– Det vart lite hux flux, vi har varit förlovade i fyra år. Vi är så dåliga på att ta tag i saker, sade Sofia Wanhatalo innan vigseln.

Paret var nummer elva i ordningen att gifta sig denna dag. De fick vänta i lite drygt två timmar innan det var deras tur att säga ja till varandra och växla ringar. De vigdes av prästen Petter Edberg, en av tre präster som turades om att viga paren. 

– Jag tycker det här känns jättefint, fokus hamnar på rätt ställe. Ibland handlar det om så mycket omkring själva vigseln, inget fel med det men i dag blir fokus på själva vigseln. Det är två människor som har valt att dela livet med varandra. Då hamnar fokus på rätt ställe, sade prästen Petter Edberg.

Nederluleå församling ordnade med musiker och sångsolist i samband med vigseln och sedan bjöds brudparen med gäster på kaffe, tårta och alkoholfritt bubbel i sockenstugan.

Det är nionde året som Nederluleå församling bjuder in till drop in-vigsel. Totalt vigdes 14 par under pingstaftonen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!