–Man brukar säga att vallen- alltså grässkörden till djurfoder- och potatisen följs åt. Den konstiga vintern med isen drabbade gräsvallen med kvävda rötter som följd. Den första vallen var alltså inte bra säger LRF:s regionordförande Sven-Olof Lindfors.
Sen den fantastiska sommaren vi alla nyss avnjutit var inte heller så bra för grödorna. Den som gödslat och konstbevattnat har dock räddat hem sin produktion rätt bra bedömer han.
– Värst har det nog varit för ekobönderna som ju förstås har svårare att hitta näringen. För mjölkbönderna betyder en dålig vallskörd att en bräcklig situation blir ännu värre om man tvingas köpa in foder, säger Lars-Olof Lindfors.
Hos potatisodlarna ser det generellt rätt bra ut även om skörden blir sämre än normalt jämfört med föregående år.
– Det är ingen katastrof, men det blir färre antal potatisar under varje planta, säger Lindfors och hoppas på att vädret framöver kommer att bli ultimat.
I Sunderbyn är potatisodlaren Nicklas Källhammer rätt nöjd med situationen för sina 30 hektar potatis.
– Jag tror det blir en normalt skörd. Jag har stödbevattnat hälften av arealen en gång i veckan och den andra hälften växer på mera fukthållande jordar, berättar Källhammer.
Han odlar 5-6 olika potatissorter och i år räknar han med att skörda 25 ton potatis per hektar. Det torra väderläget för också det goda med sig att sjukdomar inte uppstår. De nordligaste/Norrbottniska potatisodlingarna är de minst besprutade i landet.
– I fjol var det ett mycket bra år, då var vi uppe i närmare 40 ton per hektar.
Ett besvärligt väderläge är förstås en stötesten för odlaren men inte den värsta, säger Nicklas Källhammer.
– Nej det värsta för oss potatisodlare är potatisimporten, bland annat från Baltikum, där har vi en konkurrens som inte sker på lika villkor, säger han. Han berättar att många konsumenter tror att de köper svensk/norrbottnisk potatis då märkningen - att den har annan härkomst- ofta bara anges via en anonym kod på påsen. Och de slätskrubbade knölarna kanske inte är så fina påpekar han.
– Potatis poleras för att bli blank och då används det kemikalier säger Niclas Källhammer.
Länets potatis ska växa ännu någon vecka innan det blir skörd. Källhammer har en from önskan.
– Tjugo millimeter regn per vecka och sen uppehåll i slutet av augusti.