Knivattacken i Boden upp i rätten

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2016-09-22 08:39

I dag inleds rättegången mot den man som misstänks för att ha attackerat en annan man med kniv vid en bensinstation i Boden i somras. Mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Nu åtalas han för försök till dråp alternativt grov misshandel.

Uppdaterad, 13:59

Strax efter att en man blivit knivskuren utanför OKQ8 i Boden häktades två män och en kvinna misstänkta misstänkta för mordförsök och olaga hot. Kvinnan och den yngre av de två männen släpptes kort efteråt, men den äldre mannen står nu anklagad för försök till dråp vid Luleå tingsrätt.

LÄS MER: Mannen nekar till knivdåd

Männen kände inte varandra sedan tidigare. Men på morgonen den 27 augusti uppstod ett bråk mellan offret och den åtalades fru utanför Coop i Boden. Hon hade på morgonen kommit till Coop med flera hinkar lingon och blåbär som hon skulle sälja utanför butiken. Efter ett litet tag kom också offret dit för att sälja bär. Men här går historierna isär. Offret säger att kvinnan blev arg när han dök upp och gestikulerade som för att få honom att gå därifrån. Han säger att den åtalade kom till platsen och hotade honom genom att dra ett finger över sin hals.

Mannen som nu står åtalad för försök till dråp, alternativt grov misshandel, säger istället att det var offret som var den aggressiva. Han säger att när han kom till platsen var hans frus bärhinkar utsparkade över trottoaren och att hon blivit fysiskt attackerad av mannen.

Senare på dagen träffas männen utanför OKQ8. Stora delar av händelseförloppet filmades av mackens övervakningskameror. Mannen som blev knivskuren kör i väldigt hög fart upp till den åtalade som börjar springa från platsen när han ser bilen. På parkeringen bakom macken börjar offret och den åtalades son bråka. Mannen som står åtalad har en kniv i handen och ger sig in i bråket. Han säger att han kände sig hotad och höll i kniven som ett skydd.

– Det är en serie av händelser där min klient hela tiden försöker dra sig undan. Det syns tydligt att det inte är han som uppvisar ett aggressivt beteende. Vi hoppas på ett frikännande, även om det är olyckliga omständigheter med kniven. Men det kan inte anses vara bevisat att han vill döda honom, säger Frida Larsson som är mannens advokat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om