Knallarna har förlorat sin marknad

För ett år sedan låg han ute på marknader och event och sålde mat från sin matbil. I dag är marknaden helt död.

En dag i månaden öppnar Kari Kenttämaa upp sin rullande grillkiosk för byborna. I övrigt står bilen oanvänd hemma på gården.

En dag i månaden öppnar Kari Kenttämaa upp sin rullande grillkiosk för byborna. I övrigt står bilen oanvänd hemma på gården.

Foto: Reino Jillker

Luleå2021-02-12 20:30

Kari Kenttämaas borstar bort snön på sin nersnöade foodtrack, där den står på hans gård i Unbyn. Den ska egentligen inte stå här utan, om det varit normalt, stått på någon marknad där han kunnat sälja närproducerat mat från sin rullande grillkiosk, men ingenting är normalt för honom så här i coronatider.

– I mars förra året hade vi packat och skulle åka till marknaden i Gällivare då de ringde och berättade att det inte blir någon marknad. Efter det har det inte funnits någon mer marknad, säger Kari Kenttämaa, marknadsknalle och regionombud för företagarföreningen TOMER, Torg- och marknadshandlarnas ekonomiska riksförbund.

Det här får enorma ekonomiska konsekvenser.

– Vi förlorar en årslön. Vi klarar oss då min fru har ett heltidsjobb bredvid, men andra knallar har blivit tvungna att sluta. Några har skaffat andra jobb och en del har startat e-handel och hankar sig fram, säger han.

Söderut i Sverige finns det en tradition av torghandel så där har några knallar gått över till det, men i norr finns inte den traditionen. 

– Vi får inga tillstånd av polisen då marknader räknas som offentlig tillställning och går under ordningslagen. Då gäller maximalt åtta personer. Vi kan inte heller ställa om till något annat för det finns inget liknande som vi skulle kunna göra, säger Jörgen Thorsell, sekreterare i Marknadsarrangörers förening MAF som organiserar 40 arrangörer i landet.

Jörgen Thorsell arrangerar själv ett 20-tal marknader över hela landet, bland annat Överkalix marknad på entreprenad för kommunen. Nu är allt inställt och han har företaget vilande för att kunna ta ut a-kassa och söka jobb.

– Jag kan inte se den röda tråden i smitthänseende för på skidorterna är det fullt i skidbackar och hotell. Där är det ingen fara, de ska bara hålla avstånd i liftköerna, men vi får inte arrangera marknader trots att vi kan göra så att folk håller avstånd, säger han.

Kari Kenttämaa berättar att han skickat ett brev till Folkhälsomyndigheten.

– Jag frågade om de kunde förklara varför inte vi kunde få arrangera marknader som är utomhus när butiker kan ha öppet. I oktober och november arrangerade vi fyra minimarknader där vi hade en enkelriktad snitslad bana för att minimera smittrisken. Jag tycker att smittorisken utomhus borde vara jämställd med att gå in i en butik, men jag har inte fått något svar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!