Flera stora butikskedjor som finns i Norrbotten har åtalsanmälts av Kemikalieinspektionen för misstänkta miljöbrott. Vi åkte till Jula på Storheden och upptäckte att fyra av sju produkter som dömts ut för sitt innehåll finns kvar i hyllorna. Flera visar sig vara av Julas eget märke, Marquant.
– Om vi hittar en produkt som är över gränsvärdet så får den inte säljas. Då ska den bort från marknaden, säger Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen.
LÄS MER: Butikskedjor i Luleå anmäls – sålde giftiga varor
DEHP är en så kallad ftalat som används som mjukgörare i plast och är totalförbjuden i leksaker och barnavårdsprodukter, exempelvis nappar. Men i butiken kunde vi köpa bokstavsklistermärken som fått underkänt för just den hormonstörande kemikalien, som bland annat kan hämma utvecklingen av pojkars testiklar så att de får svårt att bli pappor.
– Det låter direkt olämpligt, säger Marcus Hagberg.
En kombihammare som innehöll bly säljs till "nytt bra pris", enligt en reaskylt i butikshyllan. Dessutom kunde vi köpa hörlurar och ett sportarmband för smartphones som även de fick anmärkningar för DEHP i Kemiinspektionen tester som gjordes under 2017.
På plats i butiken får vi inte lov att prata med någon ansvarig, utan vi hänvisas till Julas huvudkontor. Där ber företagets pressansvarige Magnus Ljung om att få svara på frågorna per mejl. Han skriver att Jula tar Kemiinspektionens anmälan på stort allvar, men att de har fortsatt att sälja produkterna som innehöll DEHP för att halterna var under 0,1 procent.
"Om produkterna inte uppfyller lagkraven så stoppar Jula produkterna till försäljning. Det var dock bara en av ovanstående produkter som inte uppfyllde lagkraven och denna produkt stoppades och destruerades".
Han syftar på hammaren som innehöll bly och skriver att den nu tillverkas i ett annat material och därför är "okej".
"Det som eventuellt är lite missvisande i sammanhanget är att denna ”nya” hammare har samma artikelnummer som den ”gamla”, skriver Magnus Ljung.
När det gäller klistermärkena hävdar Jula att de inte är leksaker – utan "kontorsmaterial".
Ser ni ingen risk med att barn leker med dem fastän ni säljer dem som kontorsmaterial?
"Angående 'Stickers med bokstäver' så är det, som sagt, inte en leksak utan en produkt som tillhör 'Hem och hushåll' i underkategorin 'Kontor'/'Kontorsmaterial'."
Även om halten av DEHP är under gränsvärdet 0,1 procent finns det risk att barn skadas, enligt Kemiinspektionen.
– Man har många leksaker i ett lekrum så den samlade exponeringen för ftalater kan bli stor, säger Marcus Hagberg.