Klimatförändringar i fokus på seminarium
Klimatförändringen stod på agendan när SSU höll seminarium i Luleå. Miljöpartiets före detta språkrör, Birger Schlaug var en av tre talare. - Klimatförändringarna är en ekonomisk, social och demokratisk fråga. Vi måste förstå att normen i samhället måste förändras, behovet efter konsumtion måste minska. Flyktingströmmarna blir Sveriges största problem när det gäller klimatförändringarna.
Carina Keskitalo, professor vid Umeå universitet berättade om vilka fysiska förändringar Barentsregionen kan förvänta sig och vad det innebär för de lokala näringarna. Monica Lövström, politisk sakkunnig hos förra miljöministern Lena Sommestad, pratade om hur man formar praktisk politik och vad det finns för alternativ.
Social synvinkel
Birger Schlaug tog upp vilka omvälvningar vi kan förvänta oss i samhället, både lokalt, nationellt och internationellt.
- Jag blir förbannad när man jämför med Kinas utsläpp. I Sverige släpper vi i genomsnitt ut sex ton koldioxid per person och år och i Kina två ton per kines. Det inkluderar våra prylar och transporterna. Sverige måste inse att vi inte är så bra som vi tror.
Han anser att regeringen använder sig av tre länder för att gömma sig i klimatdebatten. Kina, Indien och Brasilien.
- Regeringen säger att de inte får öka sina utsläpp, men vi gör det. Det är en stor rasism.
Birger Schlaug anser att det är omöjligt för forskare att förklara hur världen kommer att förändras inom 25 år.
- 90 procent av världens forskare är beredda att säga att klimatförändringarna beror på mänskliga faktorer, men det är högst osäkert hur det förändras. I väst diskuteras det nu att varje person ska få ett eget koldioxidkonto. Det diskuteras i detta storebrorssamhälle och har väldigt lite med demokrati att göra, säger han.
Klyftor mellan människor
Flyktingströmmen anser han utöver rennäringen, sågverksindustrin och skogsindustrin kan bli Sveriges största problem i takt med klimatförändringarna.
- Till exempel kan det bli stora klyftor mellan länder och människor när försäkringarna stiger. Det kanske inte slår hårt mot dem som har de bra, men för dem med lite pengar går det sämre. Det är lättare att vara sjuk när man är rik än när man är fattig.
Han anser att den socialdemokratiska regeringen fattade många bra beslut i miljöfrågan, men att det krävs mer.
Grön skatteväxling, högre anslag för biologisk mångfald och insikten om att det är en fördel att köpa in miljöbilar som tjänstebilar är bra beslu anser han är bra beslut.
Bland vad han kallar för dåliga beslut nämner han bygget av energikrävande bostäder, dåligt anslag för solceller och utebliven utbyggnad av vindkraftverk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!