Ärendet var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott under måndagen. Trots en marknadsvärdering uppemot 1,8 miljoner kronor går S, M och även C Folkets hus-föreningen till viljes om en köpesumma på 400 000 kronor.
– Det finns en lång historik i Vitå med Folkets hus-föreningen, som vi bytte mark med en gång i tiden för att kunna bygga skolan. Nu är det rimligt att de får tillbaka fastigheten och kan köpa den för en summa som en ideell förening klarar av, säger kommunalråd Carina Sammeli (S).
Däremot enades KSAU om att inte tillmötesgå Folkets hus-föreningens önskemål om att kommunen ska stå som lånegarant och att föreningen beviljas ett driftsbidrag i fem år à 300 000 kronor årligen från tidpunkten för köpet.
– Vi kan inte ge dem ekonomiska bidrag på andra villkor än för andra föreningar. Det behöver hanteras år för år. Och borgar gör vi inte för andra än för våra egna bolag, säger Sammeli.
V röstade mot en försäljning av skolan och vill på sikt att skolan återöppnas i kommunal regi. Flera övriga partier i opposition är fortsatt kritiska till hanteringen av Vitåskolan.
– I ett klubbslag har en hel bygd slagits ut. Det ska vara en kommunal skola där. Bedrövligt att kommunen fortsätter svika Vitådalen, säger Erland Nilsson, Landsbygdspartiet.
Även Liv Shange Moyo, Rättvisepartiet Socialisterna, hänvisade till folkomröstningens resultat där det anges att redan genomförda skolnedläggningar ska ”återställas där det är motiverat och efterfrågat”.
– Än en gång väljer kommunen att inte respektera folkomröstningens utfall. Fruktansvärt. Ett påtvingat engagemang hos Vitåborna att behöva driva en friskola i stället, dessutom under osäkra omständigheter.
Kommunalråd Carina Sammeli (S) håller inte med.
– Frågan om det ska vara en kommunal skola i Vitå eller ej är redan avgjord. Efter folkomröstningen togs fullmäktigebeslut om att inte röra de beslut som redan hade genomförts. Därför pågår inget arbete med att återöppna Vitåskolan.
Formellt klubbar kommunstyrelsen beslutet om försäljningen i mitten av januari. Jenny Rönnlund, ordförande i Vitå Folkets hus-förening, välkomnar att de styrande har enats om sälja fastigheten för 400 000 kronor.
– Glädjande men samtidigt tråkigt att vi inte får igenom alla våra önskemål.
Att kommunen inte går in som lånegarant eller beviljar driftsbidrag fem år framåt innebära inte att föreningen får svårt att lösa finansieringen vid själva försäljningen.
Oavsett menar Rönnlund att framtiden blir mer oviss.
– Det kostar en hel del att driva fastigheten. En förutsättning är därför att friskolan hyr av oss. Annars går det inte ihop ekonomiskt.
Friskoleföreningen i Vitå har tidigare uppgett att de vill starta skolverksamheten i mindre skala för ett 30-tal elever höstterminen 2022 för att allteftersom växla upp för ett elevunderlag på 70 barn.
Utöver den planerade friskoleverksamheten är det redan i dag fulla aktiviteter i Vitåskolan.
– Den är i bruk varenda dag. PRO har kurser här och vi har träningar nästan varje kväll med både ungdomar och äldre. Utöver det pubkvällar och alla andra arrangemang. Men det går inte att få ekonomi utan friskolan, säger Jenny Rönnlund.