Utredningen om badhusens framtid i Luleå är klar och når fritidsnämndens arbetsutskott på onsdag. Fritidsförvaltningen vill spara på badhusen.
– Det stämmer, förvaltningen har ett annat förslag men vi Socialdemokrater går emot det. Vi har bestämt oss att bygga ett nytt badhus på Hertsön och underhålla de övriga tre badhusen, säger Inger B Larsson (S), ordförande i fritidsnämnden.
Badhusen i Gammelstad, Råneå och centrum (Pontusbadet) blir därmed också kvar. När utredningen inleddes luftades olika alternativ med färre badhus men så blir det alltså inte.
– Nej vi inom S vill ha det så här, vi vill hålla badhusen flytande, säger Larsson.
I september inleds rivningen av det utdömda badhuset i Hertsön. När och exakt var det nya ska byggas är inte klart. Men det blir någonstans i Hertsö centrum och det är inte osannolikt att det placeras på samma plats som det gamla.
Fritidschef Helén Wiklund Wårell känner sig inte överkörd av politiken.
– Nej, det är så här det är. Vi har tagit fram ett förslag utifrån de direktiv vi fått, kalla fakta. Vi skulle hålla nere investeringarna för att inte få för höga driftskostnader. Men politiken vill något annat och det får de stå för, säger hon
Utredningens förslag är att avveckla badhuset i Råneå och inte bygga något nytt i Hertsön.
– Vi ville koncentrera verksamheten till Pontusbadet och Gammelstad. Jag kan förstå att det inte är så populärt i Råneå och på Hertsön, säger Wårell.
Hon kan i dag inte säga hur mycket dyrare Socialdemokraternas badhuspolitik blir för Luleås skattebetalare.
– Nej, ingen aning. Det beror på vad man tänker sig i Hertsön, ett litet, mellanstort eller större badhus, säger fritidschefen.
Men om inte Råneå badhus renoveras kommer det att få avvecklas så småningom. En renovering där beräknas till 30 miljoner kronor.
Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) förklarar varför hennes parti kör över förvaltningen.
– Det finns många argument för det. När det gäller Hertsön så är det ett av våra största bostadsområden. Som kommer att bli större. Och även folk från Örnäset badar där och nu tillkommer Kronan, säger hon.
Simundervisning och geografisk spridning av badhusen är andra argument för att Luleå ska bibehålla fyra badhus.
Det gäller även Råneå?
– Vi ska underhålla de badhus vi har, säger Stålnacke.
Än så länge hörs inga protester från oppositionen.
– Tvärtom, jag är jätteglad, säger Anette Asplund (KD).