Sommaren 2015 köpte Rikshem 1 600 lägenheter av Lulebo och utlovade samtidigt att bygga 560 nya lägenheter (se faktaruta).
Ganska exakt två år senare tog fastighetsbolaget det första spadtaget på Klintbacken, där de ska bygga två bostadshus med totalt 94 hyresrätter.
– Underbart roligt. Inte bara för dessa 94 lägenheter, utan också som start för vårt fortsatta byggande i Luleå, sa verkställande direktör Sophia Matsson-Linnala, dagen till ära i strålande solsken.
Närvarande var också kommunalråd Niklas Nordström, tillsammans med en stor delegation från Stadshuset.
– Första spadtaget betyder enormt mycket. Rikshem vågade tro på oss och på Luleå. Vi levererar det Luleborna har bett oss om – fler bostäder. Den stora frågan som gör att fler kan flytta hit och trivas.
Men Rikshems byggplaner på Klintbacken har fördröjts, främst på grund av att en privat ägare av bergrummet på Mjölkuddsberget överklagade detaljplanen.
Vd Sophia Matsson-Linnala hymlar inte med att de gärna hade kommit igång tidigare.
– En motig väg gällande detaljplanerna, överklagningar har dragit ut på tiden, säger hon.
– Väldigt få byggprojekt som inte överklagas. Både vi och de som vill bygga får tyvärr leva med det, säger Niklas Nordström.
Han medger att det även är kommunens ansvar att snabba på processerna.
– Vi har därför lagt om arbetet i stadshuset, vilket redan har ökat tempot i detaljplaneringen väsentligt. Jag känner ingen oro om att Rikshem inte kommer att klara avtalet gällande 560 nya bostäder.
På Klintbacken samarbetar Rikshem med lokala aktörerna Lindbäcks Bygg och Nyab, vars vd blev årets företagare i Luleå.
Pålningen har redan inletts och inflyttning beräknas kunna ske sommaren 2018.
– Husen har en trästomme. Mestadels tvåor mellan 31-44 kvadrat. Små lägenheter men också väldigt yteffektiva, säger Sophia Matsson-Linnala.
– Budgeten ligger på 140 miljoner kronor. Vi jobbar med samarbetspartners som vi litar på, dels för att hålla nere kostnaderna men också för att säkra kvaliteten, säger projektledare Anders Söderlund, Rikshem.
Var hamnar hyresnivåerna?– Vi ska sätta oss med Hyresgästföreningen och förhandla om det. Vi vill skapa attraktiva bostäder, både vad gäller läge, utseende och hyror, säger Ulf Ohlsson, fastighetschef.
Över ett halvår har gått sedan Luleå fick en gemensamma bostadskö men Rikshem står fortfarande utanför – vilket väcker kritik från politiskt vänsterhåll i kommunen.
– Vi är väldigt måna om att få med oss alla större aktörer i bostadskön. Det gäller Rikshem, Heimstaden, Galären med flera, säger Niklas Nordström.
– Det pågår samtal. Men vi måste också hantera de som redan står i vår egen kö, den diskussionen kan ta en stund, säger Sophia Matsson-Linnala.