Med inspiration från Norrbotten tävlar Luleåprofilen mot åtta andra finalister om vem som gör den smakrikaste och mest innovativa mackan 2018.
Hur känns det att vara en av finalisterna i Mack-SM 2018?– Det känns fantastiskt roligt. Jag älskar verkligen att tävla och detta kommer att avgöras med en stor final på Sthlm Food & Wine.
Emma berättar att hennes bidrag är en uppdaterad version av renklämman.
– Jag tänkte på en sådan man brukar få på flyget och tyckte att det var på tiden att uppdatera den, säger hon och skrattar.
Emma Laitis bidrag är en tunnbrödmacka, bestående av tunnbröd som hon och bagaren på Hemmagastronmi tagit fram, kantareller från Luleå skärgård, picklad svartkål från Mattesbäcken som är marinerad i timjan och citron, och sist men inte minst renkött från Soukolojärvi.
Årets bidrag visar en tydlig hållbarhetstrend med lokala råvaror, och förhoppningen är att finalen bjuder på mackupplevelser i världsklass.