Nya avtalet påskrivet: "Det känns spot on"

LTU och SSC förlänger samarbetet för en starkare rymdindustri.

Ett tjugotal representanter närvarade vid signeringen av det nya samverkansavtalet.

Ett tjugotal representanter närvarade vid signeringen av det nya samverkansavtalet.

Foto: Hampus Norén

Luleå2024-02-27 15:39

För fyra år sedan skrev rymdaktiebolaget SSC (Swedish space corporation) och LTU under ett samverkansavtal för att stärka och förbättra den svenska rymdindustrin. 

Nu förnyas avtalet vilket SSC:s verkställande direktör, Charlotta Sund, ser positivt på.

– Det känns jättebra att förnya samarbetet med LTU. Vi behöver konstant ny innovationskraft och där har vi sett att Luleå tekniska universitet kan bidra väldigt mycket med sina studenter och doktorander, säger Charlotta Sund.

undefined
Charlotta Sund klev in som VD för SSC under hösten 2023 från att tidigare ha arbetat inom energiområdet och telekommunikation.

Målet med samarbetet går ut på att ta fram ny kunskap och utveckla den svenska rymdindustrin genom att arbeta nära Luleå tekniska universitet som har den enda civilingenjörsutbildningen i rymdteknik i Sverige. Universitetets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn menar att framstegen som gjorts genom samarbetet pekar på framtida behov av fler rymdinriktade utbildningar.

– Inom rymdområdet skulle jag säga att forskningssamarbetet med stor sannolikhet kommer leda till nya utbildningar. Mycket av arbetet hittills har handlat om just den "klassiska rymden" men vi tittar på andra sektorer också som AI, säkerhetsfrågor och miljöfrågor kopplat till rymden, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

– Rymdindustrin har blivit en riktig drivkraft för många olika branscher och jag tänker utvecklingsmässigt för universitetet så kommer det här samarbetet på sikt att driva in ytterligare utvecklingsmöjligheter, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

undefined
LTUs rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn påpekar hur populärt vidarestudier och specialisering inom rymden är bland studenterna på LTU.

SSC har själva som mål att bli först i Europa att skjuta upp satelliter 2025 vilket är ett arbete som till stor del äger rum i Kiruna på rymdbasen Esrange. Dit reser även de studenter och doktorander från LTU som tar del av utbildningar riktade till just rymden.

– I dagsläget har vi 150 studenter som befinner sig i Kiruna och som är på något sätt iblandade med SSC och deras arbete samt hjälper till med leveranser och dylikt, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn. 

undefined
Påskrifterna möttes av applåder bland högskolans och företagets representanter.

Hur tror du samarbetet kommer utvecklas de kommande tio åren? 

– Jag tror att samarbetet kommer att fördjupas men även att vi kommer bli noggrannare med att följa upp när vi går lite snett för det kan man ju. Om man aldrig gör fel kan man inte lära sig någonting så det har jag och Birgitta talat om mycket. Sen också att hitta nya områden som är applicerbara på rymden tror jag vi kommer se mycket av, säger Charlotta Sund. 

– Rymden är speciell men mycket av det som händer generellt inom teknik och digitalisering kan vi också applicera på rymdindustrin, säger Charlotta Sund.

undefined
Swedish space corporations nya vd Charlotta Sund ser fram emot det fortsatta samarbetet med LTU och att stärka den svenska rymdindustrin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!