Klart för reservat öppnar för Klubbviken

Planerna på att göra stora delar av Sandön till naturreservat blir verklighet – kommunen säger nu ja.Utbyggnaden av Klubbviken påverkas men stoppas inte.

GRÖNT FÖR RESERVAT. Nu är alla parter överens och det blir fyra nya naturreservat på Sandön (gröna områden). De sträckade områdena är befintliga reservat medan området för Klubbvikens havsbad ligger innanför det rödsteckade.
Karta: Länsstyrelsen

GRÖNT FÖR RESERVAT. Nu är alla parter överens och det blir fyra nya naturreservat på Sandön (gröna områden). De sträckade områdena är befintliga reservat medan området för Klubbvikens havsbad ligger innanför det rödsteckade. Karta: Länsstyrelsen

Foto:

Luleå2013-12-02 15:38

Som Kuriren berättat vill länsstyrelsen omvandla fyra områden på Sandön till naturreservat. Avtal är redan klara med berörda privata markägare och nu har även markägaren Luleå kommun bestämt sig för att gå med.

Men vägen har inte varit utan problem. Brändö konferens arrenderar bad- och fritidsanläggningen i Klubbviken och vill bygga ut med hotell och fler stugor. Kommunen inledde arbetet med en ny detaljplan redan 2008 men hösten 2011 fick den dras tillbaka – planen krockade med reservatet.

Kommunledningen ville dock ha båda och.

– Vi har varit tydliga med att det måste föras en dialog om Klubbviken och nu har vi fått besked om att man är överens, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

Agneta Laitila är planarkitekt på kommunen och hon säger att Klubbviken mycket väl kan expandera inom de gränser som nu gäller mot reservatet.

– Området är väl tilltaget. Men när det gäller detaljplanen får nog det arbetet startas om. Det har skett en hel del sedan 2008, säger hon.

Utöver naturreservaten fanns det då planer på en bro till Sandön. Dessutom har vi fått både en ny plan- och bygglag samt strandskyddslag.

Enligt Agneta Laitila för kommunen och Brändö konferens en dialog om hur den nya planen ska se ut och vilka byggrätter den ska innehålla. Hon hoppas att ett nytt förslag ska vara klart för samråd i vinter medan en planprocess därefter normalt tar ett år.

De fyra nya naturreservaten kallas Sandöklubben, Tallinsudden, Sandöudden och Sandöörarna (se karta). Det återstår för kommunen och länsstyrelsen att komma överens om ersättningen för marken. Vilka bestämmelser som ska gälla i reservaten är inte heller klara men Per-Anders Jonsson på länsstyrelsen säger att det inte blir några försämringar för vare sig besökare eller stugägare.

– För allmänheten råder allemansrätten som vanligt medan stugägarna nog kan uppleva det som positivt. Nu slipper de få ett kalhygge bakom stugan, säger han.

Fordonstrafik vid sidan av öns vägnät förbjuds men så är det redan i dag. Stränderna på den stugrika norra sidan undantas också.

– Vi ska komma ihåg att naturen på Sandön inte har någon motsvarighet i Sverige om man undantar Gotska Sandön, säger kommunalrådet Karl Petersen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!