Chefen om kritiken: "Vill att de ska ha bra lön"

Larmrapporten från Seko är ingen rolig läsning. Det konstaterar kriminalvårdschefen Jan Wallin. När det gäller missnöjet med lönen, säger han: "Klart jag vill att personalen ska ha en bra lön, som de är nöjd med."

Kriminalvårdschefen Jan Wallin medger att utfallet i Sekos enkät inte är någon rolig läsning. Vad gäller kritiken från personalen gällande lönerna menar han att mycket är gjort de senaste åren, framför allt när det gäller att höja ingångslönerna.

Kriminalvårdschefen Jan Wallin medger att utfallet i Sekos enkät inte är någon rolig läsning. Vad gäller kritiken från personalen gällande lönerna menar han att mycket är gjort de senaste åren, framför allt när det gäller att höja ingångslönerna.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2023-02-04 11:00

Vi träffar Jan Wallin en stund efter samtalet med de fyra kriminalvårdarna, där kritiken mot lönen har tagit stor plats.

Missnöjet mot lönerna bland anställda är stor, vilket även en enkät som fackförbundet Seko genomfört visar.

– Det klart att jag vill att personalen ska ha en bra lön, som de är nöjd med utifrån sitt arbete och sin prestation, säger Jan Wallin.

Men det är de inte?

– Nej, det kanske de inte är. Men vi har ändå höjt lönerna. De som fick den högsta höjningen fick 2 500 kronor i lönelyft, och det är ett ganska bra lyft.

Wallin lyfter även fram en särskild satsning där fem års erfarenhet genererar 500 kronor i lönelyft, utöver avtalet.

En viktig del i att kunna få en bra löneutveckling är att ge nyanställda "hyfsade" ingångslöner, menar Jan Wallin. 

– Lönen kan man inte påverka lokalt, förutom ingångslönen och genom att lönen är individuell. Men jag kan inte påverka det framförhandlade utrymmet i procent.

Han tycker att utfallet i Sekos enkät i stort ger en negativ klang över branschen.

– Den ser inte bra ut, och det är inte någon speciellt rolig läsning. Men man kan ju inte ta ifrån vad folk tycker och tänker.

Samtidigt går det inte att jämföra verksamhetsområdet i Norrbotten med övriga delar av landet, menar Wallin. 

– Jag skulle tycka att det var deprimerande om det var så här i vårt verksamhetsområde, säger han och hänvisar till en hälsning i ett brev från en klient som varit intagen i Luleå. 

Att det var tack vare verksamheten i Luleå som det nu gick bra för honom, med jobb och egen bostad.

Tycker du att ni gör nog för att behålla erfaren personal?

– Jag tycker att vi gör ganska mycket. Det gäller att se människan. På andra ställen har man rekryterat många nya kriminalvårdare, och många har lämnat efter kort tid. Här har vi inte det problemet. 

Givetvis finns det en problematik i att växa snabbt, menar Jan Wallin. Det blir många nyanställda i verksamheten.

– Då gäller det att det finns erfarna chefer.

Säkerhetsfrågorna, till exempel, är alltid i fokus.

– Visst har det varit incidenter. Men det är inte konstigt om du sätter ihop 70 kriminella. Vi försöker se människan. En viktig bit är den dynamiska säkerheten, att bemöta folk med respekt, säger Jan Wallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!