Analys visar vad nedfallet i Svartöstan bestod av

SSAB:s analys av de små flagor som virvlade runt i Svartöstaden visar att det handlar om hyttsot. Stålföretaget har en teori om hur flagorna kan spridas.

Knut Sandin och dottern Solveig hamnade mitt i ett nedfall av små flagor som knastrade mot jackorna när de slog ner. SSAB har analyserat flagorna och de består av så kallat hyttsot som avskiljs från masungsgasen.

Knut Sandin och dottern Solveig hamnade mitt i ett nedfall av små flagor som knastrade mot jackorna när de slog ner. SSAB har analyserat flagorna och de består av så kallat hyttsot som avskiljs från masungsgasen.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2022-11-25 06:00

En vindpust med små glimmande flagor av vad som verkade vara metall drog in över Knut Sandin och hans två små barn i Svartöstaden 29 september. SSAB utredde saken själva och kom fram till att nedsläppet förmodligen kom från deras verksamhet men vad det handlade om för partiklar, när det spreds och var det kom från gick inte att slå fast.

Knut Sandin sparade några små flingor som fastnade i hans dotters snuttefilt och dessa har SSAB tagit emot och analyserat, en analys som nu kommit. 

– Analysen visar att flagorna, som är cirka en millimeter stora, enbart består av kol. På flagorna sitter partiklar som till största del består av järn, kalcium, titan, vanadin, kisel och syre. Partiklarnas droppliknande form tyder på att de varit i smälta. Av rapporten framgår det även att partiklarna ovanpå kolflagan sannolikt är oxider av de olika elementen, säger Karin Lundberg, miljöchef på SSAB.

SSAB:s bedömning är att det handlar om hyttsot. Hyttsot består av stoftpartiklar som avskiljs från masugnsgasen i en cyklon och återtas till masugnsprocessen via briketter eller genom injektion till masugnen.

Den aktuella dagen tömdes sotsäcken till ett lastbilsflak med lock istället för bulkbil som är det normala.

– Ett lastbilsflak med lock är inte lika tätt som en bulkbil, vilket talar för att detta kan vara orsaken, säger Karin Lundberg.

Däremot stämmer inte tömningstiderna riktigt med tiden för nedfallet vilket gör att SSAB inte är helt säkra på var hyttsotet kommer ifrån.

Knut Sandin lyfte hälsoaspekten i sin kontakt med SSAB men upplevde att han inte fick ett tydligt svar. Vi har kontaktat SSAB i samma ärende.

– Enligt vår bedömning är det ingen hälsofara, dels eftersom det här är relativt stora partiklar som ramlat ner, dels för att flagorna mest består av kol, och de metaller som finns utanpå kolflagorna enligt analysen är metalloxider som inte tas upp av kroppen. Vi vet också att vår befintliga produktion inte medför att gällande miljökvalitetsnormer för partiklar i luft överskrids, säger Karin Lundberg.

Knut Sandin upplever att det fortfarande finns frågetecken kring nedfallet men han är nöjd över att SSAB kan ha identifierat orsaken genom lastbilsteorin.

– Det jag bryr mig mest om är att de undersöker vad som orsakade det och att det inte händer igen. Jag tycker fortfarande att hela incidenten är oacceptabel, säger Knut Sandin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!