– Kapitaltunga branscher har tagit fart, som elektronik och möbler. Att nya modeller av mobiler och spelkonsoler släpps spelar stor roll, säger Carin Blom, analytiker på Handelns utredningsinstitut.
Den totala detaljhandeln spås öka med 2,5 procent och därmed slå rekord i år igen. 68 miljarder kronor tror Handelns utredningsinstitut att svenskarna kommer julhandla för i år. I lågkonjunkturer syns ofta trenden att försäljningen av matvaror går om de varor vi köper mer sällan. Förra året och i år har trenden varit tvärtom. Kläd- och skobranschen och guldsmedshandeln har den sämsta tillväxten medan elektronikbranschen har återhämtat sig de senaste åren och tros öka med 4 procent.
Johan och Arvid Öberg från Piteå handlar de sista julklapparna idag. På Arvids önskelista till tomten finns en del teknikprylar som datorspel och mobiltelefon.
– Förra året köpte jag de sista julklapparna på julafton, men i år är vi ute i god tid, säger Arvids pappa Johan Öberg.
Utslaget per person blir det i snitt julhandel för 9000 kronor per person, varav 3000 på matvaror och 4000 på övrig handel. Läsplattor och bärbara datorer är varor som kunderna frågar efter menar Sandra Enbom, som jobbar på en av elektronikbutikerna på Storheden i Luleå. Även årets julklapp enligt Svensk Handel - funktionsarmbandet, har sålt bra. Idag är det relativt tomt i butiken men när mellandagsrean drar igång är det knökat med folk i butiken.
– Det var helt galet i fjol när vi öppnade dörrarna för mellandagsrean, folk bara vällde in, säger säljaren Jonathan Westin.
En annan som vill vara ute i god tid med julklappshandlingen är Ann Murugan som är i färd med att slå in den sista julklappen på leksaksaffären.
– Jag vill försöka känna julfrid och inte gå in i ett stressmode, det får bli som det blir med julklapparna, vi försöker att inte lägga så mycket pengar på det.
Väderfaktorn har större betydelse för julhandeln är man kanske tror - en vit jul gör att sportartiklar och skor säljer bättre. Ett osäkert politiskt läge påverkar också hur mycket vi vågar konsumera.
– När undersökningen gjordes var det ett ostabilare läge, då visste vi inte om det skulle bli nyval. Det är fortfarande ovisst vilken regering som ska leda landet och det kan påverka konsumtionen, säger utredaren Carin Blom på HUI.