Av 164 klagomål rör 36 förseningar. Enligt Teresia Fors, marknads- och kommunikationschef på Länstrafiken Norrbotten, har de flesta som ansökt om ersättning för hösten fått det.
– Vårat kundlöfte är att betala ut ersättningar till de som har rätt till det inom två veckor. När vi får in ärenden och synpunkter, söker vi återkoppling med trafikbolaget i fråga men Nobina är generellt väldigt snabba med att återkoppla. Utan att gå in och kolla specifika ärenden, så skulle jag säga att vi har hanterat ersättningarna i enlighet med kundlöftet.
Tillsammans med förseningar sticker kategorin "övrigt" ut. Där ingår sådant som inte Länstrafiken kunnat placera i de andra kategorierna, enligt Teresia Fors.
– Ett exempel är att bussen kört för fort förbi en hästgård. Det kan också vara att det har varit för smutsigt på bussen, då kan det hamna under övrigt.
Trots statistiken menar Länstrafiken att det som utmärkt sig jämfört med innan Nobina tog över är tryggheten för resenärerna.
– Den kategorin som sticker ut jämfört med innan är väl säkerheten, att folk inte känner sig trygga när de åker med oss. Det är väl det som går under körstil här, säger Teresia Fors.
Flera föräldrar har under hösten uttryckt att de inte orkar skicka in sina synpunkter. Teresia Fors är medveten om att det finns ett mörkertal i anmälningarna men vill fortfarande betona hur viktigt det är för Länstrafiken att få in dem.
– Vi hoppas verkligen att vi har fått in så många som möjligt men det har också framkommit att det är många som inte orkar, vilket tydligt framgick på dialogmötet med vårdnadshavarna förra veckan. Det är dock jätteviktigt för oss att vi får in de här synpunkterna. Annars kan vi inte göra något för att förbättra situationen, säger hon.